Jump to content

Wypalanie DPF 2.0 TDI

Krzysztof Ha

Recommended Posts

• 1 month later...

Cześć, właśnie jestem po serwisowym wypaleniu DPF-a. Dosyć kosztowna procedura, ale musiała być wykonana awaryjnie w trasie.
Było już na tyle źle, że olej napędowy podniósł ogólny poziom oleju w silniku i finalnie go rozrzedziło - olej do wymiany.
Objawem był komunikat "zbyt wysoki poziom oleju...". DPF był zatkany w 40%, procedura serwisowa obniżyła ten poziom podobno do 4%. Diesla zakupiłem z myślą o codziennych dojazdach rzędu 20 km. Niestety sytuacja zawodowa zmusiła mnie do jazdy praktycznie 80-90% miejskiej i stąd m.in. powyższy problem. Trochę sam dołożyłem do tej usterki bo niezbyt dobrze diagnozowałem moment, w którym samochód (O4 2.0 TDI) rozpoczynał proces wypalania DPF-a i często procedura prawdopodobnie została przerywana.

Aby w przyszłości nie dopuścić do podobnej sytuacji zastanawiam się nad dolewaniem do baku środka STP 30-047 (zalecane co około 3000 tyś. km).
Ponadto chyba dokupię ELM327 iCar2 Vgate OBD2 + aplikacja VAG DPF, aby mieć jakikolwiek monitoring stanu DPF-a i jego procedury wypalania.

No i nie pozostaje jeszcze nic innego jak przegonić na pusto samochód raz w tyg. na odległość około 30 km - choć wydaje mi się to tak idiotyczne jak te wszystkie pseudoekologiczne zalecenia i technologie.

Doradzicie coś jeszcze ponadto?

PS. większe/dłuższe trasy niestety wykonuję rzadko co dodatkowo zwiększa prawdopodobieństwo przyszłych problemów z DPF.

Edited by Krzysiek1298J (see edit history)

• 3 months later...

Witam, przychodzę z problemem wypalania DPF so3 2015 2.0tdi crmb, DPF wypala się co 100-130km, problem polega na tym, że zapełnia się do ok 13g nagle skacze do 24g i rozpoczyna się procedura wypalania. Różnica ciśnień ok 10mbar ( czujnik wymieniony bez efektu ) przepływ powietrza przez filtr jest w normie co by wykluczało jego zapchanie. Miał ktoś podobny problem ? Poleci ktoś gdzie zajrzeć ?

W dniu 29.05.2025 o 17:54, mateusz11 napisał(a):

Witam, znalazł kolega przyczynę ? Mam podobne objawy 

Nic z tego myślałem żeby zrobić reset dpf… A jaki masz przebieg samochodu i jakie ciśnienie na postoju masz ? Mógłbym się z tobą skontaktować ? 

W dniu 29.05.2025 o 18:45, 1324354 napisał(a):

Nic z tego myślałem żeby zrobić reset dpf… A jaki masz przebieg samochodu i jakie ciśnienie na postoju masz ? Mógłbym się z tobą skontaktować ? 

Reset zrobiony nic nie pomogło tak samo mycie chemia na aucie, ciśnienie na postoju 8

Screenshot_2025-05-29-19-09-22-174_com.applagapp.vagdpf.jpg

• 2 months later...

Jeżeli mycie dpf'a nic nie dało, to proszę sprawdzić jaki jest stan (przekroje, tj. ilość nagaru/sadzy) w układzie dolotowym silnika, tj. w rurze łączącej egr z kolektorem ssącym silnika i samym kolektorze. Czystość egr'ru też można sprawdzić. Może być tak, że to wszystko jest zabite sadzą. Stąd zmniejszają się przepływy powietrza i odzysku spalin trafiających spowrotem do silnika i wg. komputer są to nieoptymalne warunki pracy, czyli prowadzi to zwiększonego generowania sadzy, a więc wg. komputera DPF zapełnia się sadzą szybciej niż powinien. Pewnie wcale tak nie musi być, bo jest to zwyczajnie przewidywanie przez komputer, a wątpię, aby algorytm komputera był aż tak rozbudowany i obliczał ile to się wygeneruje sadzy jeżeli mieszanka jest taka to a taka, albo taka to a inna, albo jeszcze inna.

Cała ta ekologia to błędne koło, które generuje więcej marnotrawstwa zasobów naturalnych przy wytwarzaniu zaawansowanych podukładów oczyszczania spalin silnika, niż przynosi pożytku z nie dymiących, nie wrzucających NOx'ów silników.

Ciekawe gdzie te pomyje z czyszczenia dpf'ów pełnych kancerogennych azotków i reszty świństwa trafia?

Także jeżeli ktoś z kolegów, których dpf wypala się co 200km lub mniej ma możliwość zinwigilowania swojego układu dolotowego to proszę się podzielić informacjami, albo zdjęciami jak sprawa u nich wygląda.