Jump to content

Montaż niefabrycznego haka

Yasq

Recommended Posts

Tak, to jest 69 (hak)

W ABS (03) w adaptacjach znajdź kanał IDE 04774 vehicle and trailer stabilization - i zmień na aktywny.

W 13 (radar) zobacz czy masz zaznaczone  w Bytach (byte 2 bit 3) - Control module for Trailer Recogniton installed.

Whastuppa  mam - ale dzisiaj będe bardzo późno w domu i nie dam rady na "zywo" sprawdzać.

Zrób mi zdjęcia kodowania i opcji haka (69), radaru (13) i asystenta parkowania (10) jak jest u Ciebie na priv i będziemy działać, żeby forum nie zaśmiecać :-)

Ale najpierw zobacz i ustaw to co pisałem - skasuj błędy wszystkie i zobaczymy co dalej będzie.

Edited by balard12 (see edit history)
  • Lubię to 1

• 8 months later...
Dnia 10.06.2020 at 10:53, bickik napisał:

no własnie tego się obawiam ze trzeba będzie sztukować kable  albo wezmę ta https://www.ehaki.pl/dedykowana-wiazka-13-pin-scaron-koda-octavia-iii-kombi,sp,38,1782  tylko trochu droższa 

a tak wogóle to ten moduł https://www.ehaki.pl/dedykowana-wiazka-13-pin-scaron-koda-octavia-iii-kombi,sp,38,1782 ma te same funkcje co 5Q0907383J

Dnia 23.06.2020 at 23:23, bickik napisał:

witam hak założony wiązka podpięta

Założyłeś sterownik 5Q0907383J?

Jeśli tak to masz może do niego schemat?

A może ktoś inny posiada takowy?

W schematach na forum jest do sterownika z dwoma kostkami (12 i 16 pin). Mam sterownik 5Q0907383E, który tak samo jak 5Q0907383J ma 3 wtyczki (24, 6, 6 pin)

Przewody ze schematu pokrywają się (kolorystycznie, czyli zapewne mają takie same podłączenie), ale zostaje jeden czerwono/biały. Wygląda (grubość, malowanie) jak pozostałe trzy biegnące do bezpieczników (czerwono/żółty, czerwono/niebieski i czerwono/zielony).

Wiecie gdzie go podłączyć?

IMG_20210330_170158889.thumb.jpg.5874c847c002ddb37524191c42234ba2.jpg

Sterownik:

IMG_20210331_093221704.thumb.jpg.734bf9d534f68270e939f1541bf3b381.jpg

P.S. Chciałbym podpiąć się do bezpieczników od tyłu. Jakie tam są konektory?

Edited by KamiX (see edit history)

• 8 months later...

Czy ktoś się orientuje bo nie daje mi spokoju pewna kwestia - nawigacja w O3 FL w Amundsenie MIB2 ma opcję "uwzględniaj przyczepę". Pomimo wiązki 13pin dedykowanej Westfalia 5Q0907383L, zakodowanej (wyświetla przyczepę przy cofaniu, wyłącza p/mgielną, aktywuje ESP przyczepy) to nawigacja jej nie uwzględnia, tzn np. czas przejazdu jest taki sam. W instrukcji podają że przelicza trasę inaczej. Asystenta manewrowania z przyczepą nie mam. Gdzieś jeszcze to się koduje?

• 3 years later...

Witam, chciałabym odświeżyć temat. Zamontowałem moduł haka dedykowany do skody Kamiq. Zrobiłem kodowania zgodnie z instrukcją w poście i moduł działa ale mam błąd 3 światła stop. W załączniku przesyłam LOG z VCDS. Kodowanie robiłem VCDSem, następnie interfejsem THINKTOOL EUROMASTER (jest opcja automatycznego kodowania). Procedura została wykonana na wszystkich sterownikach a błąd nadal pozostał. Proszę o jakieś sugestie.

Log-KAMIQ21R-TMBGK6NW9M3065989-38469km.txt