Skocz do zawartości

Reklamy dla niezalogowanych

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z moją Octavią. Podczas próby uruchomienia silnika po dłuższym postoju samochód odpala i zaraz po tym gaśnie. Żeby go uruchomić trzeba pomóc sobie jakimś starterem.
Sytuacja powtórzyła sie juz klika razy. Wcześniej został wymieniony jeden pompowtrysk( reszta mieściła sie w normie) i komplet uszczelniaczy. Szukałem troche w sieci i wyczytałem gdzieś że to może być "cofające sie paliwo". Wziąłem to pod uwage bo stało mi sie to 2 razy jak samochód stał pod górkę ale ostatnio auto stało w garażu i znowu to samo. Sprawdzałem też pompe paliwa w baku (działa) i wymieniłem filtr paliwa... problem sie powtórzył. Samochód zachowuje sie jak na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=wQKaEwQrWLo
Czasami silnik też dziwnie odpala, tzn nie zabiera od razu tylko zbiera sie na obroty i później przez chiwle nierówno pracuje. Coś jak tutaj:https://www.youtube.com/watch?v=-6s3AvOYlhA z tą różnicą, że jak już raz odpali to później pali na pół obrotu rozrusznika.
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Sprawdzałem go ostatnio znowu na komputerze. Mechanik powiedział mi że dawki paliwa na każdym cylindrze są ok. Patrząc na wykresy to pompka na 3 cylindrze jest nieco słabsza ale mieści sie w normie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Reklamy dla niezalogowanych

Tak. Zostały wymienione podczas naprawy jednego z pompowtrysków. Mechanik powiedział że warto wymienić też te oringi na wszytkich pompkach i tak też zrobił...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Filtra powietrza nie sprawdzałem ale wydaje mi sie że jakby to była jego wina to silnik ogólnie chodziłby nie najlepiej i brakowało by mocy a problem pojawia sie tylko podczas pierwszego uruchamiania...

Dzisiaj zrobiłem mały eksperyment. Zostawiłem wczoraj wieczorem samochód na noc z górki, zaparkowany przed garażem. Wchodzę dzisiaj do auta, przekręcam kluczyk, czekam aż świece sie zagrzeją i.... samochód normalnie zapalił. Miałem wrażenie że troche ciężko kręcił ale było to pewnie spowodowane niską temperaturą i gęstym olejem. W każdym razie silnik sie uruchomił. Zjechałem z górki, podjechałem pod mały podjazd i zatrzymałem samochód. Po chwili silnik zaczął pracować nierówno.

Czy te objawy mogą wskazywać na nieszczelny układ paliwowy i ewentualne zapowietrzanie sie go kiedy, samochod stoii dłużej pod górkę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się


  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przegląda tę stronę.

  • Kto jest online   9 użytkowników, 0 anonimowych, 13 gości (Zobacz pełną listę)


Reklamy dla niezalogowanych


×

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team