Witam
Tworzę ten temat aby skondensować wszystkie informacje, które zebrałem, chcąc podłączyć kolorowe podświetlenie przestrzeni stóp w Octavii – RGB Footwell.
Co potrzebujemy:
- BCM high line, obsługujący Ambient lights. 5Q0937084 CG/CQ/DD/DH
- Moduły swiateł: 8W0947415A, 8W0947415B, 8W0947415C, 8W0947415D
- Wtyczka: 4x 8K0973754A lub gotowa wiązka: https://pl.aliexpress.com/item/1005002651319392.html
Pinout wtyczki podłączanej do modułów:
Pin 1 czerwony: stały+, terminal 30.
Pin 2 fioletowy: Lin, BCM, wtyczka C, pin 29
Pin 3: pusty
Pin 4 brązowy: -, masa
Montaż:
Co do podłaczenia, to nie ma żadnej filozofii. Kładziemy instalacje składającą się z trzech przewodów wzdłuż już istniejącej, aby to ładnie wyglądało. Miejsca na lampki są już originalnie wycięte w plastikach, nic nie trzeba ciąć. Wtyczki podłączamy do lampek i wciskamy w swoje miejsca. Pierwszy przy kolanach kierowcy, po prawej stronie. Drugi pod schowkiem na rękawiczki. Trzeci pod fotelem kierowcy. Czwarty pod fotelem pasażera.
Kodowanie:
-ja osobiście korzystałem z OBD11.
Krok1: Najpierw uruchamiamy podświetlenie przestrzeni stóp. Funkcja ta uruchomi również odpowiednie słoneczko na ekranie ambiet lights na ekranie radia.
09 block – adaptacje:
Interior_light, light configuration
Fussraumbeleuchtung— installed
-w tym momencie pojawi się słoneczko, ale na ekranie podświetlenie przestrzeni stop będzie białe. To zmienimy później.
Krok2: Kodujemy światła w przestrzeni stóp. Tak by zmieniały kolor na wskazany przez radio:
Blok 09 – adaptacje:
ambient_lighting_lin_slaves_groups:
pa_verbauinfo_gruppe_11 — Single-color
pa_lichtfunktion_gruppe_11 — footwell
pa_korrekturfaktor_gruppe_11 — 1,2
pa_verbauinfo_gruppe_14 — 3_not_defined
pa_lichtfunktion_gruppe_14 — footwell
pa_korrekturfaktor_gruppe_14 — 1,2
-po tym kodowaniu swiatła bedą już działy. Będą również zmieniały kolor na wybrany w radiu.
Krok 3: Trzeba zakodowac aby poświata przestrzeni nóg na ekranie radia zmieniała się na wybrany kolor
Blok 09 - adaptacje :
Interior_lighting, parameter:
p_ambienteumfang_mehrfarbig_HMI: 100
p_ambienteumfang_mehrfarbig_HMI_2: 100
p_ambienteumfang_mehrfarbig_HMI_3: 0
p_ambienteumfang_mehrfarbig_HMI_4: 0
- W tym momencie wszystko już działa jak należy 🙂
Zdjęcia dodam przy chwili.