tomasz.gut Opublikowano 25 lutego 2025 o 22:24 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 lutego 2025 o 22:24 Dzień dobry, jestem świeżym użytkownikiem Octavia IV (1.5 150km) z 2024 (auto kupione niecały miesiąc temu w salonie). Moje pytanie dotyczy systemu start stop, którego wyłączenie wg mnie nie działa poprawnie. 1. Wyłączanie silnika po zatrzymaniu pojazdu przy włączonym systemie działa poprawnie 2. Problem pojawia się przy wyłączonym systemie. Otóż po zatrzymaniu auta, silnik zamiast trzymać obroty na chwilę się wyłącza i od razu z powrotem włącza (tak jakby auto za każdym razem po dosłownie sekundzie przypominało sobie że system jest wyłączony i szybko z powrotem włączało silnik). Wg mnie przy wyłączonym systemie start stop silnik nie ma prawa wyłączać się ani na moment a tu za każdym razem to się dzieje. Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim ? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo2558 Opublikowano 26 lutego 2025 o 13:47 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 lutego 2025 o 13:47 Jak masz możliwość wylacz całkiem. Ta oszczędność paliwa jest pozorna, lepiej wyłączyć i i z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomic Opublikowano 27 lutego 2025 o 20:12 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 lutego 2025 o 20:12 (edytowane) Cześć, mam dokładnie to samo. Auto odebrałem dziś - 27.02.2025. Na wyświetlaczu STOP/START na zielono z info OFF a silnik się wyłącza po to aby zaraz się ponownie odpalić. Raz to działa raz nie. Zapewne wizyta w ASO będzie potrzebna. PS Po konsultacji okazuje się, że tak ten system działa... Edytowane 1 marca 2025 o 16:38 przez Atomic (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.gut Opublikowano 4 marca 2025 o 07:42 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 marca 2025 o 07:42 Ale że dzwoniłeś / byłeś w ASO i powiedzieli, że wyłączony system start/stop pracuje w ten sposób, że wyłącza silnik po czym szybko go włącza ? jeśli tak to zupełnie bezsensu jest. wychodzi na to, że czy włączony czy wyłączony system i tak uruchamia silnik po to by go za chwilę wyłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi