Witam odkopuję temat ( Octavia III 4x4, 2016r)
też mam takie "buczenie z tyłu przy prędkości 80km/h" (jak puszczę gaz wyraźnie słyszalne zwłaszcza po wciśnięciu sprzęgła i tylko przy tej prędkości poniżej i powyżej znika) od zauważenia już zrobiłem ok.700km (w międzyczasie 300km temu wymieniłem olej w haldex bo akturat od poprzedniej wymiany minęło ok. 40kkm ( 4lata) i nadal słychać (ASO po wymianie i jeździe testowej nie potrafio powiedzieć co to może być za dźwięk?).
*W historii serwisów sprawdziłem i mam podane, że "olej przekładni tylnego mostu" miałem wymieniane też 40kkm temu.
Więc pytanie do Was Panowie czym to buczenie było spowodowane u Was? Bo mnie to nie pokoi a wymiana samego oleju w haldexie nic nie zmieniła i nadal "budzenie" z tyłu słychać przy tych 80km/h?
W dniu 9.01.2023 o 19:11, Stasiek napisał(a):W dniu 8.03.2020 o 18:37, Maniek1 napisał(a):Witam wszystkich.
Jestem nowy na forum i jest to moja pierwsza skoda. Mam pytanie, czy miałeś jakieś inne objawy niż wyciek. Mam O3 4x4 DSG i przy prędkości 80km/h jak puszcze gaz zaczyna cos wyć z tyłu ale przestaje jak tylko dotke hamulca lub gazu. Jest to najgłośniejsze tylko przy tej prędkości. Powyżej lub poniżej hałas zanika. Co może być przyczyną. Samochod jest z konca 2015 wersja L&K 2.0 TDI 184 konie, aktualny przebieg 98000.
Kłaniam się,
Czy jest to objaw zużycia napędu haldex?
i
W dniu 12.01.2023 o 07:12, Maniek1 napisał(a):Może ten typ tak ma, do 80 tyś. A potem haldex zaczyna koncertować 😆 Ja prócz wymiany oleju nic z tym nie robiłem. Teraz mam jakieś 140 tyś i nie zauważyłem, usłyszałem żeby coś zmieniło się na gorsze. Wiem ze to żadna pomoc. Uznałem że skoro nic sie nie dzieje, to po co na siłę robic sobie koszty.