Jump to content

Octavia 3 RS 2.0 TDI CUNA


Kamix21

Recommended Posts

Witam mam następujący problem raz na jakiś czas zwłaszcza w temperaturach otoczenia między 12-18 stopni. Objawia się to tym że silnik długo kręci zanim odpali to jest np. 5 sekund i to nie zawsze. Samochód jest wyposażony w system kessy, w niższych temperaturach pali na strzał ale naprzyklad gdy go odpalę i zgaszę po 10 min jazdy postoi znów z 30 min to długo kręci w sterownikach żadnych błędów. Z tego co już sprawdziłem to przekaźniki pod maską wszystkie wymienione, świece żarowe sprawne, aku nowe.

pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

a czy przed takim długim kręceniem jak gasiłeś auto miałeś podniesione obroty i wypalał Ci się dpf? długo masz już octavkę? 🙂

ewetnualnie zajrzyj tutaj, ale w skrócie - pewnie masz gdzieś wyciek paliwa, musi dobić ciśnienia przed kolejnym odpaleniem dlatego długo kręci 🙂

 

Edited by eldzej (see edit history)
Link to comment
Share on other sites

A mam ją juz z rok między czasie był robiony kompletny remont silnika bo brała trochę oleju i zapychał się  DPF po tej operacji zrobione mam 20 tys km wymieniam olej co 10 tys i oleju od wymiany do wymiany nie dolewam nic. Także zwracam uwagę na wypalanie DPF i staram się jej nie gasić tylko pozwolić jej skończyć wypalanie, wycieków paliwa nie ma nigdzie przeglądałem już parę tematów z podobnym objawem i mówią że ten typ tak ma 

Link to comment
Share on other sites

Ja mam swoją (też CUNA) od 2021/90tkm i mam wrażenie, że kiedyś przed każdym uruchomieniem (w czasie grzania świec) słyszałem z tyłu w zbiorniku pracującą pompę wstępnego tłoczenia. I przez jakieś trzy lata (kolejne 45tkm) uruchamianie było ok.=szybkie. Z czasem jakby przestałem ją słyszeć w trakcie grzania świec. (ręcznie via OBDEleven jak ją zasteruje to działa, a filtr paliwa raz na rok wymieniam). Po jakimś czasie zaczęły się losowo takie objawy długiego kręcenia jak u Ciebie i brak błędów. Na początku grudnia padła świeca żarowa nr 4, był błąd z tym związany, świecę wymieniłem  ( na  04L963318E, ori była 03L963319 - uwaga nasze świece są 4,4V ), ale problem nadal losowo występował. Na oko jakby się właśnie paliwo cofało. No ale przed świętami jak postał tak ze dwa dni a wcześniej robił krótkie odcinki to zakręcił ok 5-7 sek zanim zaskoczył i po podłączeniu OBD11 był błąd i okazało się, że napięcie spadło do ok 8V. Po wymianie aku na nowy problem (mam nadzieję na stałe) ustał. Stary 8 letni aku pod obciążeniem nie trzymał napięcia. Więc jak widać słaby aku to jedna (niestety nie jedyna) z kilku możliwych przyczyn długiego kręcenia. Przekaźników, nastawnika i czujnika wałka nie ruszałem. Mam nadzieję, że jak przyjdzie wiosna czyli ten newralgiczny dla tego problemu temperaturowo okres to nadal będzie ok.  

 

Edited by Szyja (see edit history)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team