Jump to content

Układ kierowniczy, to tak ma być??

mariush19

Recommended Posts

Witam

pacjent O3FL MY2018 1.4 TSI CZDA

od jakiegoś czasu zauważyłem coś dziwnego w działaniu układu kierowniczego.

Przy prędkości załóżmy 60-100 (nie znam dokładnego zakresu) Jadąc sobie spokojnie prosto, gdy leciutko, kontruje naprawdę leciutko bo auto jedzie prosto jak strzała to potrzeba minimalnej sił do tych kontr. ale gdy nie kontruję nic przez 3-4 sekundy, to tak jakby ta kierownica w takim położeniu "zastygała" usztywniała się, "przyklejała" że aby zrobić kontrę trzeba odrobinę więcej siły przyłożyć żeby pokonać ten opór. Nie wiem czy wcześniej tak było, czy nie zwróciłem uwagi, ale teraz zaczyna mi to przeszkadzać i irytować, bo aż trochę zakłóca płynność jazdy. Czy to jakieś trzymanie jazdy na wprost czy co? Nie mam żadnych asystentów. jest tak przy przyspieszaniu , przy jeździe ze stałą prędkością, na luz wyrzucałem i też jest.

Z rok temu w sterowniku 44 zmieniałem:

IDE06419-Przełączanie profilu jazdy,Stopniowo: sterowane za pomocą czasu ,1 - zmieniłem na "sterowanie za pomocą wartości progowej"

ale to dawno było,

Leciutko "przyłapuje" i u mnie ale na tyle lekko że tego nie czuje, dopiero jak jakoś faktycznie się skupie na tym to coś tam. Bo nie wiem w o3 jest wspomaganie hydrauliczne czy elektryczne czy może mix? I może coś już się zużyło i dlatego aż taki efekt ? 

0% hydrauliki, elektromechaniczne.

przebieg jak kupiłem 48kkm, teraz 93kkm, zauważyłem od miesiąca i zaczyna mnie wkurzać, coś tam kiedyś czytałem o utrzymywaniu jazdy na wprost podczas wiatru, ale jakoś wcześniej mi to nie przeszkadzało tak. Przestawiłem dziś w sterowniku 44 na "Stopniowo: sterowane za pomocą czasu", zobaczę jutro.

Jest tam jeszcze opcja IDE04130 - charakterystyka wspomagania kierowania i jest zaznaczone fabrycznie na "ala przycisk" nie pamiętam dokładnie jak. może przestawić na komfort?

Jadąc 8 km/h najwolniej jak się da na 1, nie ma tego zjawiska