Skocz do zawartości

Błąd EPC - brak szczelności układu dolotowego.

Christopy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy.

Kilka dni temu w trakcie spokojnej jazdy przez miasto wyskoczył mi nagle błąd EPC, blokada obrotów na 4000 RPM, usterka start/stop, blokada na tempomat. O3 FL 2019r, 104k przebiegu, 1.5 TSI 150km ACT skrzynia DSG.
Z racji że auto na cito potrzebne do pracy (jeżdzę głównie autostradą do roboty), pojechało do ASO do diagnostyki. Wymienili w ten sam dzień pęknięty wężyk odpowietrzenia układu paliwowego (nr części 05E133366DK, koszt 600zł). 

Po wymianie było ok przez 3 dni, ponownie powrócił problem i poszukując odpowiedzi na mój problem znalazłem go na innych forach odnośnie 1.5 TSI.
W VCDS błąd nr P2279 00 - brak szczelności układu dolotowego. Wadliwa była odma olejowa, problem polega na przepuszczaniu membrany. 

Filmik obrazujący o co chodzi:

Autentycznie dmuchnąłem sobie tak jak pan na filmiku, nowa odma szczelna, stara nieszczelna.
Numer części: 05E103495AH, koszt ok 400zł na allegro (można też kupić z końcówką AP, podobno jest to najnowsza wersja).
Sprawdźcie tylko czy macie do odmy od razu zamontowaną "zaślepkę oddzielacza oleju" - nr części 05E145863, ja nie miałem i uszkodziłem zatrzaski przy starej przy próbie demontażu, na razie się trzyma, czekam na nową.
Podrzucam jeszcze instrukcję do 1.5 TSI jakby ktoś potrzebował.
https://vwts.ru/engine/engine-daca-dada-dacb-dpba-dpbe-dpca-1-5-eng.pdf

Oby działało i się nie psuło 🙂