Jump to content

Kontrolka EPC - elektryk Warszawa

Krzysiek_Nowicki

Recommended Posts

Miałbym prośbę o poradę odnośnie kwestii EPC.

Od jakiegoś czasu po włączeniu samochodu świeci się kontrolka EPC. W takiej sytuacji wystarczy wyłączyć auto i ponownie włączyć i kontrolka się wyłącza... Oczywiście to nie rozwiązuje problemu, więc szukam serwisu w Warszawie, który umie takie tematy diagnozować i nie zaproponuje mi wymiany całego silnika od razu, bo już taką propozycję dostałem.

Silnik 1.8 TSI z 2015 r. 245k przejechane. Podczas jazdy nie zauważyłem żadnych problemów i ogólnie auto jeździ jak jeździło dotychczas. Jedynie co to przy okazji tego EPC wywala mi informacje, że mam usterkę Start- Stop, pomimo że system start-stop działa... 

Ktoś z was ma namiar na kogoś, kto sprawnie ogarnia również elektrykę w Skodzie... ? 

• 2 weeks later...

Miałem podobny problem.

Po podłączeniu do komputera wyskoczył mi problem z nastawnikiem doładowania turbiny.

Może tu będzie podobny problem .

Zalecam podłączenie do komputera i sprawdzenie błędu.

U mnie trzeba było wyregulować cięgno nastawnika turbiny.

Po czasie występują luzy i czujnik nie szczytuje poprawnych wartości.

Dziękuję!

"Po podłączeniu do komputera wyskoczył mi problem z nastawnikiem doładowania turbiny." dokładnie mam to samo według diagnostów... Dwa warsztaty mi powiedziały, że to powoduje konieczność wyjęcia turbiny i regenerację, ale zakładałem, że jest tańsza opcja. 

A jak to u Ciebie z kosztami wyszło  w zakresie regulacji cięgna?