Skocz do zawartości

błąd tempomatu B1144F3 - Turn signal switch Cruise control system button - electrical malfunction static

Lorkin
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez rrobert,

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam problem z tempomatem zwykłym. Posiadam OBDeleven poniżej załączam kod błędu z opisem. Po włączeniu tempomatu na desce rozdzielczej wyświetla się ikona tempomatu z wykrzyknikiem. Problem występuje już od dłuższego czasu. Ma ktoś jakiś pomysł jak się zabrać za ten temat?

Cytat

Date: 2025-07-03 06:33

Car: Skoda Octavia
    Year: 2016
    Body type: Estate
    Engine: CUNA
    Mileage: 263673 KM

---------------------------------------------------------------
16 Steering Column

System description: Lenks. Modul
    Software number: 5Q0953507GP
    Software version: 0120
    Hardware number: 5Q0953549E
    Hardware version: 003
    Serial number: 24031604400889
    ODX name: EV_SMLSKLOMQB
    ODX version: 020001
    Long coding: 1410

Trouble codes:
        B1144F3 - Turn signal switch Cruise control system button - electrical malfunction
            static
                Date: 2025-07-03 06:01:45
                Mileage: 263673 km
                Priority: 2
                Malfunction frequency counter: 1
                Unlearning counter: 164
                Operating time: 302555 min
                Supply voltage, terminal 30: 12.6 V
                Vehicle speed: 0 km/h
                Voltage at switch: 4.98 V
                System status: 30
                Terminal 15 status: active
                FF U Blinker GRA Plus Minus AD value: 229
                FF U Blinker GRA Resume Cancel AD value: 254
                FF U Blinker GRA Main Switch AD value: 1

• 5 miesięcy temu...
W dniu 3.07.2025 o 10:59, Lorkin napisał(a):

witam, mam problem z tempomatem zwykłym. Posiadam OBDeleven poniżej załączam kod błędu z opisem. Po włączeniu tempomatu na desce rozdzielczej wyświetla się ikona tempomatu z wykrzyknikiem. Problem występuje już od dłuższego czasu. Ma ktoś jakiś pomysł jak się zabrać za ten temat?

Udało Ci się rozwiązać problem? 

W mojej skodzie 2016r po włączeniu tempomatu nke załącza się. Obdeleven pokazuje błąd B1144F2. Po skasowaniu, przy wyłączonym tempomacie nie ma błędu, po załączeniu błąd wraca. 

Winna może być sama manetka? 

kabelek przerwany był u mnie w manetce, po zdjęciu kierownicy i rozmontowaniu manetki zauważyłem ułamany czerwony przewód. Zlutowałem i działa 🙂. Ucząc się na moich błędach jeśli też będziesz rozmontowywać manetkę porobić sobie dużo zdjęć musisz bo zmontowanie jej "na czuja" doprowadziło u mnie do konieczności kilkukrotnego zdejmowania jej i zakładania ponownie bo np. za pierwszym razem po złożeniu okazało się, że mam permanentnie włączone długie światła 🙂 za drugim nie dało się długich włączyć.... później zwróciłem uwagę dopiero, że jest tam kilka zapadek i wszystkie trzeba w tym samym czasie odpowiednio spasować inaczej coś nie będzie działać 

20251016_163940.heic kierownica i osłony trzeba zdjąć, aż dojdziesz do efektu jak na zdjęciu 🙂 20251016_173807.heic później musisz odkręcić kilka śrubek i ostrożnie zdemontować manetkę, żeby czegoś nie ułamać 20251016_173638.heic jak manetka zostanie ci w ręce to powinno pozostać jedynie to gniazdo przymocowane 20251016_173644.heic20251016_173748.heic umiejscowienie tego elementu jest prawdziwym problemem przy montażu na nowo manetki - tam są takie mini wózki które odpowiadają za różne funkcje manetki i trzeba się wcelować w 2 wózki naraz i przy okazji założyć manetkę którą trzeba wygiąć odpowiednio aby wcelować się w otwór na manetce w ten pałąk 😵‍💫 raczej w jedną osobę ciężko o ile w ogóle możliwe. Ja poprosiłem o asystę 2 kolejnych rąk i jakoś się udało to poskładać. Przed odkręceniem kierownicy obowiązkowo odłączenie akumulatora, żeby poduszka nie wystrzeliła przez ewentualne zwarcie przy jej odpinaniu/ podpinaniu - a przynajmniej tak wyczytałem. 

Aha zanosi się na ciekawą sobotę 😉 dzięki za opis. Jechałem przed kilkoma minutami autem, załączyłem tempomat i zadziałał ale po kilku chwilach ponownie przestał dzialać, więc ewidentnie któryś przewód strajkuje. 

Dzięki raz jeszcze