Skocz do zawartości

Mariusz20w

Użytkownik
  • Zawartość

    9
  • Dołączył

  • Ostatnio

Reputacja

1 Neutralna

Octavia

  • Model
    Octavia 3 RS Combi 4x4
  • Silnik
    2.0 TDI CR CUPA
  • Skrzynia
    DSG 4x4

Informacje

  • Lokalizacja
    Kartuzy
  1. Już prawie miesiąc od wymiany aku na nowy "AGM" i pali jak marzenie, a w garażu temperatura cały czas w okolicy 18'c
  2. Ponieważ stary padł, kupiłem nowy, a nie zwróciłem uwagi, że ma być AGM i teraz jest problem z start&stop Po rozmowie z bardzo kumatym mechanikiem i moich obserwacji, problem leży w koncie wyprzedzenia zapłonu, (zależny od temperatury) w silnikach z zaworem zmiennych faz rozrządu, wymiana tego zaworu rozwiązuje ten problem, tak w naszych nie ma rozwiązania. Zapłon też sprawdzałem vagiem i jest idealnie.
  3. Dokładnie tak, niby w sterowniku dawka startowa do obrotów silnika 300/m jest zerowa, dopiero powyżej 300/m zaczyna podawać paliwo, po zmianie dawki jest gorzej bo i tak nie odpala a jak chwyci to walnie chmura dymu. Dziś doszlem do tego, wstawiłem zły aku, jutro zmieniam na AGM i zobaczymy.
  4. Mam identyczne obiawy, a z tego co widzę też masz kod silnika 'cupa'
  5. Jednak to nie rozrusznik. Chyba jednak ten typ tak ma...
  6. Stan aku z rana 12,4v a przy rozruchu spada do 9v, a przypomnę, że to nowy jest.
  7. Po wielu pomiarach, wydaje mi się, że winny jest rozrusznik, bardzo duży pobór prądu podczas odpalania, jak by zwarcie robił, jutro wyjmuje i daje do sprawdzenia,
  8. Ja też tak mam, że czasem problem nie wystąpi przez kilka dni, a czasem kilka dni z żedu kręci długo.
  9. Witam, jestem tu nowy ale problemy te same. Odniosę się co do dawki startowej, zmiana jej przez tunera absolutnie nic nie zmienia, tez wymieniłem aku na nowy i dalej bez zmian, zrobiony chip na 195km to samo, wymiana wtrysków na nowe, poprawka chipa na 220 km a odpalanie ciągle to samo...
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team