Skocz do zawartości

Problem z elektryczną klapa bagażnika

Bart Pie

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Witam. Osobiście nie posiadam skody, ale rodzice jeżdżą Oktawia 3 kombi i od jakiegoś czasu mają problem z klapą bagażnika. Klapa otwiera się do połowy, po czym zatrzymuje się na chwilę i po chwili znowu się podnosi, czasami działa bez zarzutu, a czasami taki problem. Niedawno nawet otworzyć się nie chciała i tata słyszał w bagażniku z nadkola „cykanie”, ale klapa się nie otwierała. Po tygodniu postoju na parkingu odwidziało jej się i otworzyła się. Błąd występujący sporadycznie z tego co mi tłumaczyli to pokazuje że klapa nie domknięta chociaż jest zamknięta. Byli bliscy kupna nowych siłowników, niedawno już myśleli że komputer od klapy trzeba będzie wymienić. Kazałem się wstrzymać. Czy miał ktoś taki problem i naprowadziłby gdzie , co i jak sprawdzić? 

Zobacz moje poprzednie posty.

Trudno wyrokować co się wywaliło, może siłowniki, dociąg lub zamek w klapie, sterownik klapy u mnie był to zamek.

Siłowniki są drogie zamienniki  widziałem za około 1400/kpl., oryginał jeden tyle kosztuje.

Ja zrobiłem tak, znalazłem firmę która zajmuje się doposazaniem aut z grupy VAG, w tym dokładaniem klap automatycznych do aut które tego nie mają, pojechałem zrobili szybkie sprawdzenie i kazali za kilka dni przywieść auto, było u nich kilka dni (w tym czasie nie potrzebowałem auta, nie bylo mnie w domu) i zrobili plus jeszcze aktywowali AA.

Sami powiedzieli że na początku obstawiali siłowniki a wyszło najtaniej bo zamek padł.

Edytowane przez Tex (wyświetl historię edycji)