Skocz do zawarto艣ci

Ogrzewanie kabiny po 15 minutach

Mr0czny

Rekomendowane odpowiedzi

Zostawi臋聽tak informacyjnie 馃檪聽bo na polskich forach nie znalaz艂em 馃槈

Dotyczy膰 mo偶e na 100% silnik贸w 1.8 i 2.0 TSI ( ten sam uk艂ad ch艂odzenia) co do reszty nie wiem nie sprawdza艂em schemat贸w.

Model: Octavia 3 RS TSI 2014 (CHHB) manual.

W skrzyni DSG te偶 jest taki zaw贸r (na schemacie nr 20) wiec jakby ze skrzynia co艣 nie halo to warto sprawdzi膰.

Opis awarii:

• Brak ogrzewania kabiny przez 15 minut od uruchomienia samochodu (nastawy oboj臋tne bo na wszystkich to samo),
  • Po 15 minutach wszystko dzia艂a jak nale偶y,
  • Silnik w normie, na budziku sztywno 90c na VCDS wachania ale w normie ... ani nie przegrzany ani niedogrzany,
  • Brak b艂臋d贸w na VCDS,
  • Brak ubytk贸w p艂ynu ch艂odniczego.

Podejrzani:

• zakamieniony uk艂ad ch艂odzenia (dziwne w 5 letnim aucie) ale kto wie
  • nagrzewnica,
  • termostat (gruba robota bo "teoretycznie" zintergowany z obudow膮 pompy wody).

Przyczyna:

Zaw贸r N82 czyli cz臋艣膰 o numerze 4H0 121 671 D numer 17 na schemacie... (ori zamontowana by艂a 4H0 121 671 B)

Sama cze艣膰 435 z艂 (ori VW, bo s膮 zamienniki za ok 250 z艂) ale do rozgrzebania ca艂y dolot i w臋偶e do turbo wi臋c IMO lepiej wyda膰 na ori.

Warto podzwoni膰 za cz臋艣ci膮 po paru salonach bo u聽mnie by艂o tak

• Salon Skody w Sosnowcu - 509 z艂
  • Salon Audi VW w Sosnowcu -535 z艂
  • Salon Skody w Krakowie - 550 z艂 po rabacie
  • Salon VW z Wroc艂awia - przez Allegro 437 z艂 +聽przesy艂ka gratis 馃槃

Dzi臋ki聽roberto795聽po zdiagnozowaniu usterki temat ogarni臋ty w 1 wiecz贸r 馃檪

chlodzenie.thumb.jpg.d1e61a8bde491edd5d7e12c4c5b04f5a.jpg

Edytowane przez Mr0czny (wy艣wietl histori臋 edycji)
  • Dzi臋ki 1
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• 9 miesi臋cy temu...

Witam,聽

Mam u siebie w passacie ten sam silnik co u ciebie, pod艂膮cza艂em go do komputera i wyskoczy艂 mi b艂膮d "Zaw贸r odci臋cia ch艂odziwa silnika (N82) Zwarcie do masy lub przerwa w obwodzie" kod b艂臋du 15446 i 15450.

Dodatkowo czujnik temperatury w bloku silnika - warto艣膰 nieprzetworzona pokazuje -48 stopni C,

i czujnik temperatury spalin 1 - 1110 stopni C

Mam u siebie objawy 偶e czasami na wolnych obrotach silnik faluje tak jakby nie pali艂 na kt贸rym艣 cylindrze i obroty spadaj膮 do 400-500 obrot贸w/min.聽聽Mia艂e艣 co艣 takiego u siebie ?

Odno艣nik do komentarza

• 3 lata p贸藕niej...

U mnie jest tak: Aplikacja Carista wyczytuje mi ze sterwonika b艂膮d o tre艣ci: "Blocking Valve for coolant (N82) - open or short to ground", czyli jak u kolegi wy偶ej, ale nie ma absolutnie 偶adnych objaw贸w. Auto chodzi jak z艂oto, ogrzewanie te偶. Wszystkie parametry bie偶膮ce idealne. Mam tak od roku. Na dniach wymieni臋 sobie ten zaw贸r i b臋dzie po problemie. Jednak zastanawia mnie jaka jest jego rola, skoro niby uszkodzony nie daje w moim przypadku 偶adnych objaw贸w.

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Przywr贸膰 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Ta strona u偶ywa ciasteczek aby dawa膰 najlepsz膮 jako艣膰 korzystania ze spo艂eczno艣ci Octavia.team