Skocz do zawartości

Reklamy dla niezalogowanych

Recommended Posts

Cześć Wam.

Wracając dziś rano z pracy, zacząłem słyszeć stukanie jakiegoś elementu, brzmiącego na plastikowy.

Stukanie słychać tylko w momencie ruchu auta w lewo lub w prawo, tak samo przy bujaniu samochodem. Mogę w trakcie jazdy prosto kręcić szybko kierownica raz w lewo raz w prawo, choćby minimalnie - wtedy słychać pojedynczy stuk przy każdym ruchu.

Dźwięk dobiega ze środkowej okolicy podszybia/deski rozdzielczej, z wnętrza. Brzmi tak samo gdy jestem w środku, jak i na zewnątrz samochodu.

Pod maską nie ma żadnego ruchomego elementu, gdy świece latarką w środku auta na wylotu powietrza pod szybą, również raczej nic tam nie widzę.

Nie wpływa to na działanie żadnego elementu, jedynie jest ogromnie irytujące.

Coś się poluzowało? Odczepił się zaczep jakiegoś elementu? Coś wpadło? 

W linku filmik ze stukaniem 😃:

https://streamable.com/qosqon

Od czego zacząć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Reklamy dla niezalogowanych

Wydaje mi się, że u siebie słyszę coś podobnego, ale gdy skręcę kierownicę o 1/4-1/2 obrotu w każdą ze stron (choć nie zawsze). Zgłaszałem w ASO, niby wszystko było OK ale na wszelki wypadek zmienili jakieś podkładki pod maglownicą. Na jakiś czas chyba ucichło a potem wróciło. Na szarpakach nigdy nic nie wyszło (a robiłem kilka razy).

Nadal z tym jeżdżę (bo gwarancja dawno się skończyła) i nadal dźwięk jest cichszy niż na Twoim nagraniu. Czytałem że podobne objawy mogą dawać łożyska mcpersonów, ale nie mam wiedzy czy tak jest faktycznie.

Więcej w tym temacie idzie znaleźć na forum superba bo tam znacznie częściej szedł wielowahacz bez zawieszenia vRS.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
13 godzin temu, shaman82 napisał:

Wydaje mi się, że u siebie słyszę coś podobnego, ale gdy skręcę kierownicę o 1/4-1/2 obrotu w każdą ze stron (choć nie zawsze). Zgłaszałem w ASO, niby wszystko było OK ale na wszelki wypadek zmienili jakieś podkładki pod maglownicą. Na jakiś czas chyba ucichło a potem wróciło. Na szarpakach nigdy nic nie wyszło (a robiłem kilka razy).

Nadal z tym jeżdżę (bo gwarancja dawno się skończyła) i nadal dźwięk jest cichszy niż na Twoim nagraniu. Czytałem że podobne objawy mogą dawać łożyska mcpersonów, ale nie mam wiedzy czy tak jest faktycznie.

Więcej w tym temacie idzie znaleźć na forum superba bo tam znacznie częściej szedł wielowahacz bez zawieszenia vRS.

U mnie pierwsze wrażenie było słuszne - po rozebraniu podszybia okazało się, że odczepiła się syrena alarmowa i latała luzem. Szok, taka pierdoła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przegląda tę stronę.

  • Kto jest online   9 użytkowników, 0 anonimowych, 61 gości (Zobacz pełną listę)


Reklamy dla niezalogowanych


×
×
  • Utwórz nowe...

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team