Jestem świeżo po wymianie. Nagrzewnica NRF 54361, wygląd oryginału, i lepiej oklejona tą czarną taśmą bo wszystkie krawędzie, dookoła, Płukanka LM 2699,
Płyn G12evo z Orlenu. W 1.4 CZDA jest 10,7l płynu, przy spuszczaniu obu obiegów zlatuje 4-4,5l, także płukanie po płukance wodą demineralizowaną jest średnim pomysłem bo trzeba płukać przynajmniej 3 razy, więc będziemy mieli 60% wody w układzie, ja płukałem od początku czystym płynem 4 razy, zero piany, płyn czyściutki.Dodatkowo wyczyściłem zbiorniczek wyrównawczy (CZDA nie ma silikatu). Trzeba powalczyć z odpowietrzaniem, najlepiej VCDS i obserwacja temperatur, płynu, i temp na wyjściu chłodnicy. W trasie rozgrzewanie nie przynosiło rezultatu bo temp na wyjściu chłodnicy spadała do -3 podczas mrozu. Na biegu jałowym trzymając 2 tyś obrotów można zagrzać cały płyn do 90. Uprzedzam pytanie, CZDA nie ma odpowietrzania w VCDS bo nie ma pompy z przysłoną. Po spuszczeniu i kolejnym szybkim nalaniu, temperatura przy rozgrzewaniu rośnie do 103st i włączają się wentylatory, trzeba poczekać aż ostygnie do 80 i zleci płyn ze zbiorniczka, i od nowa grzać. Trzeba uważać przy montażu nowej nagrzewnicy na oringi, jeden się podwinął i zniszczył, na szczęście udało się dokupić w sobotę. Przed wymianą lewa temp z lewej kratki koło 40st a z prawej 20st, Po wymianie obie kratki 70st 😄 Sauna