Qki_mks Opublikowano 5 kwietnia 2024 o 11:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 kwietnia 2024 o 11:00 Witam. Od jakiegoś czasu silnik w mojej Octavi 3 1.0 tsi 115KM dziwnie drga. Po odpaleniu chodzi dobrze a po minucie obroty delikatnie spadają i silnik zaczyna drgać które czuć na fotelu. Dzieje się to tylko na luzie. Podczas jazdy wszystko jest ok, żadne kontrolki się nie palą, obroty nie skaczą. Świece zostały wymienione, komputer też nic nie wykazał wszystkie parametry są ok. poduszki ok. Wiem że to jest 1.0 i on idealnie nie pracuje ale wcześniej tego nie było. Film. https://www.youtube.com/watch?v=X1-CjvK4Wuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgredos Opublikowano 6 kwietnia 2024 o 06:14 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 kwietnia 2024 o 06:14 Świece jakie zostosowales z jakim momentem dokręcone w tych silnikach jest to ważna sprawa jaki moment został użyty do dokręcenia świecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qki_mks Opublikowano 6 kwietnia 2024 o 12:27 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 kwietnia 2024 o 12:27 Auto z tym problemem było oddane do mechanika który nic nie zdiagnozował. Wymienił tylko świece i podłączył komputer więc nie wiem jakie zostały użyte i jaki moment. Jak odbierałem auto to usłyszałem że wszystko jest ok i te silniki tak mają. Tylko że wcześniej tak nie pracował. Obroty zawsze spadały po odpaleniu tylko nie było takich drgań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgredos Opublikowano 6 kwietnia 2024 o 13:11 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 kwietnia 2024 o 13:11 Skąd jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qki_mks Opublikowano 6 kwietnia 2024 o 13:25 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 kwietnia 2024 o 13:25 Szczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zgredos Opublikowano 7 kwietnia 2024 o 16:40 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 kwietnia 2024 o 16:40 Daleko możesz borykać się z wypadaniem zapłonu zdarza się w tych silnikach trzeba podejrzeć w grupach pomiarowych najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek2 Opublikowano 26 kwietnia 2024 o 23:34 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 kwietnia 2024 o 23:34 Witam Udało się coś zdiagnozować z tymi drganiami? Świece, przewody, cewki, jakieś info o wypadającym zapłonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiema Opublikowano 16 października 2024 o 14:02 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 października 2024 o 14:02 Dzień dobry, Mam ten sam problem z silnikiem 1.0 TSI ale w Scali. Na biegu jałowym wibrują fotele przednie i podłoga na tyle że jest to niekomfortowe. W jeździe silnik działa bez zarzutu. Auto kupiłam używane z salonu. Ma przebieg ok 93tys. Z tematem podjechałam do serwisu ASO (auto na gwarncji) i stwierdzili że ten silnik tak ma. Ciężko mi uwierzyć że to jest normalne, tym bardziej że po samym uruchomieniu silnika czuć jedynie że silnik pracuje ale wibracji w kabinie nie ma, pojawiają się dopiero po opadnieciu obrotów poniżej 1k 😕 Czy mogę prosić o poradę co warto sprawdzić i jak ugryźć ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk.r. Opublikowano 19 listopada 2024 o 20:27 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 listopada 2024 o 20:27 Ja mam Golfa 7,5 z tym silnikiem i też ma takie drgania. W dodatku po nagrzaniu jakoś tak dziwnie pracuje, jakby coś w nim brzęczalo. Wydawało mi się że stało się to po wymianie świec, ale założyłem ostatnio z powrotem stare( notabene oryginalne NG km z logo VW i przebiegu ponad 100tys, wyglądają bardzo dobrze) i nic sie nie poprawiło. Mam auto od niedawna i w sumie nie wiem... może on ma tak pracować. Moc jest, silnik podczas jazdy pracuje prawidłowo. Jedynym tropem jest możliwość zużycia pompy wysokiego ciśnienia, albo jej zderzaka. W starszych TSI się takie rzeczy działy. I wtedy na wolnych obrotach silnik pracował trochę nierówno. Widziałem na Youtube filmik w którym komuś w TSI 1.0 przy takich objawach na gwarancji wymienili rzeczowa pompę i to rozwiązało sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiema Opublikowano 20 listopada 2024 o 07:52 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 listopada 2024 o 07:52 Dziękuję za sugestię luk.r. Mój brat też mi to zasugerował bo stwierdził, że on słyszy jakieś klikanie w okolicach rozrządu. ASO nie widzi błędów, ale może spróbuję jeszcze raz z jakimś oficjalnym pismem:) Tak jak piszesz, bardzo dobrze ten silnik sprawuje się w trakcie jazdy, pracuje bardzo równo i stabilnie, więc szkoda by było rezygnować z auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi