Skocz do zawartości

Aktualizacja oprogramowania Skoda Octavia 4

Krzysiek1298J

Rekomendowane odpowiedzi

A u mnie ciąg dalszy, czyli auto przez pięć dni w ASO. Zadzwonili żeby przyjechać odebrać auto. Mówią, że błędów już nie ma. Sprawdzali wielokrotnie. I co? Ano to, że wyszedłem sprawdzić auto i błędu faktycznie nie ma. Wyłączam i włączam - nadal jest ok. Wróciłem do doradcy podziękować i za chwilę odpalam auto. Znowu zonk. Młodych można dostać. U nich nic się nie dzieje, ja wsiadam i od razu babol.

Wcześniejszą sugestia Kolegi Moderatora rrobert, że przyczyną może być słaby akumulator nie potwierdziła się. Prąd rozruchowy w porządku. Akumulator jest w dobrej kondycji. 

Może macie jeszcze jakieś inne pomysły rozwiązania tego problemu? 

16 stycznia miałem aktualizację OTA do softu 1985. Przebiegła bezproblemowo. Potem jeszcze jakieś dwie pomniejsze, ale nie wiem czego dotyczyły. Błędy asystentów nadal wyskakują, choć przez 2 dni od aktualizacji ich nie było. W trzecim znowu zaczęło sypać.

Screenshot_20250124_194933_Gallery.jpg

Screenshot_20250124_194929_Gallery.jpg

20250116_141800.jpg

20250116_174054.jpg

Edytowane przez paulus60
Uzupełnienie (wyświetl historię edycji)

Witam mam takie pytanko o aktualizacje widzę że wszyscy macie soft pod skodę a Umnie jest VW to jest jakaś różnica ??

jakia aktualizacja będzie najlepsza ? 

IMG_3041.jpeg

IMG_3266.jpeg

Edytowane przez Marianols (wyświetl historię edycji)

Wygląda dokładnie tak samo jak Columbus i Bolero do Škody.  Ja miałem tak samo, czyli fabryczny soft 1803. Działał bezusterkowo. Potem był 1941 i teraz 1985. Masz jakieś problemy z infotainmentem, że chcesz dźwigać soft?  Ja miałem tylko problem  z VC i migającymi wskaźnikami poziomu paliwa i temperatury płynu. Naprawili, ale  przy okazji w ASO dźwignęli mi soft z 1803 na 1941 i zaczęły się problemy z asystentami. Z 1985 mam tę same problemy.

Z "różnicy" zrobiła Ci się "rusznica" 🙂

Edytowane przez paulus60
Odrzucenie poprzedniej edycji. Sprawa wyjaśniona w sieci. i (wyświetl historię edycji)
  • Lubię to 1

W dniu 24.01.2025 o 19:59, paulus60 napisał(a):

A u mnie ciąg dalszy, czyli auto przez pięć dni w ASO. Zadzwonili żeby przyjechać odebrać auto. Mówią, że błędów już nie ma. Sprawdzali wielokrotnie. I co? Ano to, że wyszedłem sprawdzić auto i błędu faktycznie nie ma. Wyłączam i włączam - nadal jest ok. Wróciłem do doradcy podziękować i za chwilę odpalam auto. Znowu zonk. Młodych można dostać. U nich nic się nie dzieje, ja wsiadam i od razu babol.

Wcześniejszą sugestia Kolegi Moderatora rrobert, że przyczyną może być słaby akumulator nie potwierdziła się. Prąd rozruchowy w porządku. Akumulator jest w dobrej kondycji. 

Może macie jeszcze jakieś inne pomysły rozwiązania tego problemu? 

16 stycznia miałem aktualizację OTA do softu 1985. Przebiegła bezproblemowo. Potem jeszcze jakieś dwie pomniejsze, ale nie wiem czego dotyczyły. Błędy asystentów nadal wyskakują, choć przez 2 dni od aktualizacji ich nie było. W trzecim znowu zaczęło sypać.

Screenshot_20250124_194933_Gallery.jpg

Screenshot_20250124_194929_Gallery.jpg

20250116_141800.jpg

20250116_174054.jpg

jak masz czym zeskanuj błędy i wyślij do mnie. Jak będzie jeszcze śnieg to będę w pobliżu 

A to nie jest tak że aktualizacja naprawia błędy jakie zdarzały się i zostały zgłoszone a każda kolejna poprawia poprzednia i powinno się je wykonywać na bieżąco

i czy jak zainstaluje teraz 1985 to nic się nie stanie 🙂  

@rrobert

Dziękuję za chęć pomocy. Niestety nie mam czym zeskanować. Jestem kompletnym amatorem. 

Pamiętam tylko, że kiedy spojrzałem w ASO na wynik skanowania na laptopie, to było tylko coś w rodzaju "Brak komunikacji..." ale czego z czym to nie wiem.

EDYCJA: Od czterech dni błąd się nie pojawił. Czyżby wzrost temperatury zewnętrznej miał na to wpływ? 

EDYCJA 2:  Od 12 dni żaden błąd się nie pojawił. W instrukcji znalazłem wpis, że jeśli któryś z asystentów wyświetla komunikat o niedostępności, należy wyłączyć i ponownie uruchomić silnik. Wygląda na to, że producent zamieścił tę uwagę, by zabezpieczyć się z tytułu lagów, z którymi na etapie fabrycznym nie mógł sobie poradzić. 

Edytowane przez paulus60
Edycja 2 (wyświetl historię edycji)

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich. 

Chciałbym ponownie ruszyć temat, bo w sumie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Od niedawna jestem posiadaczem skody octavii IV 2020r w wersji style+. Wersja mojego oprogramowania to 1668 i chciałbym ją podnieść ponieważ mam problem z połączeniem bezprzewodowym z android auto (łączy tylko po kablu) a iphone z applecar łączy się bez problemu. Podobno problem z tą wersja taki właśnie był. Chciałbym podnieść ten soft ale jedyna wersja jaka znalazłem w necie to 1985 i informacja, ze nie należy robić dużych przeskoków między wersja. Dodatkowo raz na jakiś czas miganie wskaźników VC. Czy jest tu ktoś, kto we własnym zakresie podnosił soft i podnosił VC i pomoże przez to przebrnąć? Może robiliście takie duze przeskoki między softem i było ok? Możecie podzielić się doświadczeniem? Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam, Jakub

A w ogóle widzicie jakieś różnice w tym oprogramowaniu? U mnie tylko po wciśnięciu przycisku "SET" w 1803 wyświetlały się 3 ikony a przy 1985 są dwie I sporadycznie pojawia się trzecia od kontroli ciśnienia w oponach. Jest w ogóle gdzieś jakiś wykaz zmian dla poszczególnych wersji?

Edytowane przez paulus60 (wyświetl historię edycji)