Skocz do zawartości

Aktualizacja oprogramowania Skoda Octavia 4

Krzysiek1298J

Rekomendowane odpowiedzi

A u mnie ciąg dalszy, czyli auto przez pięć dni w ASO. Zadzwonili żeby przyjechać odebrać auto. Mówią, że błędów już nie ma. Sprawdzali wielokrotnie. I co? Ano to, że wyszedłem sprawdzić auto i błędu faktycznie nie ma. Wyłączam i włączam - nadal jest ok. Wróciłem do doradcy podziękować i za chwilę odpalam auto. Znowu zonk. Młodych można dostać. U nich nic się nie dzieje, ja wsiadam i od razu babol.

Wcześniejszą sugestia Kolegi Moderatora rrobert, że przyczyną może być słaby akumulator nie potwierdziła się. Prąd rozruchowy w porządku. Akumulator jest w dobrej kondycji. 

Może macie jeszcze jakieś inne pomysły rozwiązania tego problemu? 

16 stycznia miałem aktualizację OTA do softu 1985. Przebiegła bezproblemowo. Potem jeszcze jakieś dwie pomniejsze, ale nie wiem czego dotyczyły. Błędy asystentów nadal wyskakują, choć przez 2 dni od aktualizacji ich nie było. W trzecim znowu zaczęło sypać.

Screenshot_20250124_194933_Gallery.jpg

Screenshot_20250124_194929_Gallery.jpg

20250116_141800.jpg

20250116_174054.jpg

Edytowane przez paulus60
Uzupełnienie (wyświetl historię edycji)

Witam mam takie pytanko o aktualizacje widzę że wszyscy macie soft pod skodę a Umnie jest VW to jest jakaś różnica ??

jakia aktualizacja będzie najlepsza ? 

IMG_3041.jpeg

IMG_3266.jpeg

Edytowane przez Marianols (wyświetl historię edycji)

Wygląda dokładnie tak samo jak Columbus i Bolero do Škody.  Ja miałem tak samo, czyli fabryczny soft 1803. Działał bezusterkowo. Potem był 1941 i teraz 1985. Masz jakieś problemy z infotainmentem, że chcesz dźwigać soft?  Ja miałem tylko problem  z VC i migającymi wskaźnikami poziomu paliwa i temperatury płynu. Naprawili, ale  przy okazji w ASO dźwignęli mi soft z 1803 na 1941 i zaczęły się problemy z asystentami. Z 1985 mam tę same problemy.

Z "różnicy" zrobiła Ci się "rusznica" 🙂

Edytowane przez paulus60
Odrzucenie poprzedniej edycji. Sprawa wyjaśniona w sieci. i (wyświetl historię edycji)
  • Lubię to 1

W dniu 24.01.2025 o 19:59, paulus60 napisał(a):

A u mnie ciąg dalszy, czyli auto przez pięć dni w ASO. Zadzwonili żeby przyjechać odebrać auto. Mówią, że błędów już nie ma. Sprawdzali wielokrotnie. I co? Ano to, że wyszedłem sprawdzić auto i błędu faktycznie nie ma. Wyłączam i włączam - nadal jest ok. Wróciłem do doradcy podziękować i za chwilę odpalam auto. Znowu zonk. Młodych można dostać. U nich nic się nie dzieje, ja wsiadam i od razu babol.

Wcześniejszą sugestia Kolegi Moderatora rrobert, że przyczyną może być słaby akumulator nie potwierdziła się. Prąd rozruchowy w porządku. Akumulator jest w dobrej kondycji. 

Może macie jeszcze jakieś inne pomysły rozwiązania tego problemu? 

16 stycznia miałem aktualizację OTA do softu 1985. Przebiegła bezproblemowo. Potem jeszcze jakieś dwie pomniejsze, ale nie wiem czego dotyczyły. Błędy asystentów nadal wyskakują, choć przez 2 dni od aktualizacji ich nie było. W trzecim znowu zaczęło sypać.

Screenshot_20250124_194933_Gallery.jpg

Screenshot_20250124_194929_Gallery.jpg

20250116_141800.jpg

20250116_174054.jpg

jak masz czym zeskanuj błędy i wyślij do mnie. Jak będzie jeszcze śnieg to będę w pobliżu 

A to nie jest tak że aktualizacja naprawia błędy jakie zdarzały się i zostały zgłoszone a każda kolejna poprawia poprzednia i powinno się je wykonywać na bieżąco

i czy jak zainstaluje teraz 1985 to nic się nie stanie 🙂  

@rrobert

Dziękuję za chęć pomocy. Niestety nie mam czym zeskanować. Jestem kompletnym amatorem. 

Pamiętam tylko, że kiedy spojrzałem w ASO na wynik skanowania na laptopie, to było tylko coś w rodzaju "Brak komunikacji..." ale czego z czym to nie wiem.

EDYCJA: Od czterech dni błąd się nie pojawił. Czyżby wzrost temperatury zewnętrznej miał na to wpływ? 

EDYCJA 2:  Od 12 dni żaden błąd się nie pojawił. W instrukcji znalazłem wpis, że jeśli któryś z asystentów wyświetla komunikat o niedostępności, należy wyłączyć i ponownie uruchomić silnik. Wygląda na to, że producent zamieścił tę uwagę, by zabezpieczyć się z tytułu lagów, z którymi na etapie fabrycznym nie mógł sobie poradzić. 

Edytowane przez paulus60
Edycja 2 (wyświetl historię edycji)

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich. 

Chciałbym ponownie ruszyć temat, bo w sumie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Od niedawna jestem posiadaczem skody octavii IV 2020r w wersji style+. Wersja mojego oprogramowania to 1668 i chciałbym ją podnieść ponieważ mam problem z połączeniem bezprzewodowym z android auto (łączy tylko po kablu) a iphone z applecar łączy się bez problemu. Podobno problem z tą wersja taki właśnie był. Chciałbym podnieść ten soft ale jedyna wersja jaka znalazłem w necie to 1985 i informacja, ze nie należy robić dużych przeskoków między wersja. Dodatkowo raz na jakiś czas miganie wskaźników VC. Czy jest tu ktoś, kto we własnym zakresie podnosił soft i podnosił VC i pomoże przez to przebrnąć? Może robiliście takie duze przeskoki między softem i było ok? Możecie podzielić się doświadczeniem? Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam, Jakub

A w ogóle widzicie jakieś różnice w tym oprogramowaniu? U mnie tylko po wciśnięciu przycisku "SET" w 1803 wyświetlały się 3 ikony a przy 1985 są dwie I sporadycznie pojawia się trzecia od kontroli ciśnienia w oponach. Jest w ogóle gdzieś jakiś wykaz zmian dla poszczególnych wersji?

Edytowane przez paulus60 (wyświetl historię edycji)

• 4 tygodnie później...

Cześć 

Podjalem próbę aktualizacji softu z 1668 do 1941 i nie zabardzo wyszło. Aktualizacja się rozpoczęła ale przez kilka godzin było 0%. Po jakimś czasie ekran się wygasił. Po odpaleniu auta zaczytuje dalej stan aktualizacji i dalej jest 0%. Zakończyć już nie mogę bo pokazuje komunikat żeby umieścić pendrive w celu załadowania plików, czyli stary soft jest juz nieaktywny. Czy ktoś się borykał z takim problemem i moze coś podpowiedzieć? Jakieś jeszcze opcje albo alternatywy czy od razu jechać do ASO? 20250316_180822.thumb.jpg.3fb2607e091b56316f418a3a4e048752.jpg

Jeśli auto po gwarancji. to ściągnąć soft i próbować wgrac z pendrajwa.

Kolega stronę wcześniej dodawał.

https://drive.google.com/drive/folders/1P3yHE1Gu7J0223mvYZTyNLW5Jh-jZA1o

Edytowane przez paulus60

• 3 tygodnie później...

Cześć. Czy te wszystkie zabiegi z aktualizacjami wyeliminowały wasze problemy z ekranem, asystentami itd. Planuję zakup O4 i chce wiedzieć czy jest jakieś rozwiązanie na te problemy gdybym na takie natrafił bo chyba to jest największy problem z tych autach. Z góry dzięki za odpowiedź

Będziesz kupował nową po lifcie, czy używkę przedliftową? Ostatnio jeździłem trochę poliftową i tam już jest inne oprogramowanie infotainmentu i wirtualnego kokpitu. Swoją mam przedlift rocznik 2021 i od czasu wgrania w styczniu softu 1985 nic niepokojącego się nie dzieje. Żadnych błędów asystentów czy restartów nie ma. Wszystko działa stabilnie.

Edytowane przez paulus60
Kropka (wyświetl historię edycji)

Myślę o zakupie z rocznika 2020, 2021 i właśnie dlatego pytam o tą aktualizacje. Jeżeli będzie to nadal stabilnie d,ialalo to może wreszcie temat został rozwiązany przez Skodę. Czy można z każdej wersji podnosić do 1985 i czy każde auto można czy może są jakieś wersję O4 których nie da się lub niemożna aktualizować?

Ja miałem w infotainmencie Bolero fabryczny soft 1803. Przez prawie 3 lata nie było żadnych błędów. Nagle zaczął sypać przy prawie każdym uruchomieniu błędami asystenta wyjazdu z miejsca parkowania i niedostępnością innych asystentów. W ASO wgrali mi soft 1941. Nic nie pomogło. Przyczyną na pewno nie  był słaby akumulator. Potem w styczniu była aktualizacja OTA do softu 1985 i  przez dwa dni błędy były, ale potem się uspokoiło i do dziś błędów nie ma, od tego czasu jest spokój.  Żadnych błędów.  Nie wiem jaki infotainment będziesz miał w swoim aucie. Te softy dotyczą tylko Bolero i Columbusa. Jeśli będziesz miał Swinga, to już jest inna bajka. Z tego, co słyszałem, to można soft 1985 wgrać na 1803. Na 100% można na softy 1941 i 1969. Jeśli nie  będziesz. miał  błędów w swoim systemie, to na siłę nie aktualizuj do wyższego

Edytowane przez paulus60

W dniu 4.04.2025 o 19:55, Michał1982 napisał(a):

Rozumiem że można to odczytać z ekranu czy to jest Bolero, Columbus czy Swing.

Swing wyraźnie się różni, bo ma pokrętła. Columbus i Bolero są inne i obydwa wyglądają identycznie. Obsługa wyłącznie dotykowa za wyjątkiem przycisku "SET" i przycisku "CLIMA" pod urządzeniem. Columbus ma wbudowaną nawigację fabryczną, a Bolero nie (choć w zasadzie ma, ale zablokowaną) chyba, że się dokupi (osobiście nie polecam - drogo i słabo). Typ urządzenia można wywołać z menu ustawień, ale będzie tam tylko oznaczenie cyfrowo - literowe.

Tu Swing:

IMG_20250221_153127.jpg

Tu Bolero:

20250116_174054.thumb.jpg.fe59916cea35be37f706bd8096fd53ff.jpg

Edytowane przez paulus60

Dziękuję za te wszystkie informacje. Bardzo dużo rozjaśniło mi się teraz. Mam jeszcze tylko 2 pytania. Czy w Swing również były lub są te problemy z zawieszaniem itd. I czy jest też jakąś aktualizacja która rozwiązuje problemy w Swing?

Tu już się muszą wypowiedzieć użytkownicy Swinga. Pamiętaj, że w Swinga wyposażano  niższe wersje Octavii.

Powtarzam, jeśli w samochodzie, który kupisz wszystko będzie działać stabilnie, nie próbuj na siłę aktualizować softu, chyba, że pojawi się aktualizacja przez OTA.

Trzeba pamiętać, że większość aut nie ma problemów z oprogramowaniem.  Ci, którzy opisują swoje problemy na forach to niewielka część użytkowników,  choć czytając można odnieść wrażenie, że to jakaś epidemia usterek.

Edytowane przez paulus60