Skocz do zawartości

Skoda Octavia 1,5 DSG E-TEC 2024 rok

Wojtek13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Skodę Octavie z 2024 r. 1,5 E-TEC, DSG. Mam kilka bolączek a ASO niestety nie pomaga. Może ten typ tak ma więc każda rada będzie dla mnie cenna. Przepraszam z góry jeśli podobny temat był poruszany na forum ale ja nie znalazłem. Więc wymienię co dolega:

- tryb dwucylindrowy po załączeniu cały samochód wpada w drgania (odpowiedź ASO- to normalne), czasem tryb dwucylindrowy potrafi trzymać wysokie obroty nawet po wciśnięciu pedału gazu,

- przeciąganie biegów, mam wrażenie że jak wciskam czasem pedał gazu to skrzynia myśli , który bieg ma wybrać (odpowiedź ASO- wszystko w normie),

- tzw. falowanie czasem odbywa się płynnie a czasem przy wolnej jeździe szarpie przy ponownym załączeniu silnika,  (odpowiedź ASO- to normalne),

- największa rzecz, która mnie niepokoi to stukanie z okolic skrzyni biegów jakby poluzowane były jakieś elementy, tu ASO próbowało, gdzie obstawiało większość zgłoszonych rzeczy jak wyżej - winna sprzęgła, które zostało wymienione ale bez skutku - dołączam film który nagrałem.

Dziś Skoda była po raz 5 w ASO i niestety nie stwierdzili nic niepokojącego. Jak macie jakieś pomysły, podpowiedzi, rozwiązania będę wdzięczny. Może rzeczywiście ten typ tak ma.

• 2 miesiące temu...

Cześć. Ten typ tak nie ma po prostu nam się trafiło. Napewno wiem że ASO przy salonie którym nie kupiłeś auta nie chcę brać udziału w naprawach gwarancyjnych. Pisałem do Skody Polska czyli grupy Volkswagena dostałem odpowiedź że nie są gwarantem i jeśli serwis nie stwierdził wad i usterek to oni nie mają podstaw na cokolwiek. A jak uważam że usterki są nadal to mam zgłosić się ponownie do serwisu. Żenada. Napisałem więc do Skody w Czechach również odpowiedź migajaca, że sprawami w Polsce zajmuje się Skoda Polska czyli grupa Volkswagen Polska . I koło się zamyka. Pozostaje rzeczoznawca, rzecznik praw konsumenta, sąd, media tylko to pewnie i tak nic nie da bo zanim się zacznie i zakończy to auto wcześniej sprzedam.