Skocz do zawartości

Krzem_88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Bardzo się cieszę, że jest tu forum w którym tętni życiem, kiedyś byłem na OCP ale tam susza...

Przejdę do tematu.

Jestem zainteresowany zakupem nowej Skody Octavia IV w wersji Sportline.
Interesują mnie dwa warianty silnikowe:
– 1.5 TSI 150 KM manualna skrzynia biegów,
– 2.0 TSI 204 KM DSG 4x4.

1). Czy są tutaj osoby, które jeżdżą autami z takim silnikiem ? Mogą coś podpowiedzieć?

2). Czy warto brać wersje sportline czy nie jest to raczej sporo kasy wydane w takich samochód? czy może wziąć wersje Essence i ją doposażyć. Nie ukrywam, że wersja sportline ma przydatne pakiety podczas jazdy.

3). Jak oceniacie, za ile można kupić taniej taki samochód, słyszałem, że co salon to czasem inna cena ? Ogólne porady jak się targować.

Jeśli za długo to przepraszam, ale liczę na waszą pomoc w kwestii zakupu nowej Octavki.

Pozdrawiam

Edytowane przez Krzem_88 (wyświetl historię edycji)

W dniu 27.04.2025 o 09:36, Krzem_88 napisał(a):

Witam wszystkich !

Bardzo się cieszę, że jest tu forum w którym tętni życiem, kiedyś byłem na OCP ale tam susza...

Przejdę do tematu.

Jestem zainteresowany zakupem nowej Skody Octavia IV w wersji Sportline.
Interesują mnie dwa warianty silnikowe:
– 1.5 TSI 150 KM manualna skrzynia biegów,
– 2.0 TSI 204 KM DSG 4x4.

1) Czy są tutaj osoby, które jeżdżą autami z takim silnikiem ? Mogą coś podpowiedzieć?

Odebrałem kombi 4x4 204 Km na początku kwietnia.

Na razie zrobione 550 km więc tyle to nic, ale cicho - dokupiłem szyby dźwiękochłonne, zawieszenie ok, dobrze się drogi trzyma, nie jest twardo na 18, 

system info działa szybko i bezproblemowo, komendy głosowe działają, nawet chata GPT dodali.

2). Czy warto brać wersje sportline czy nie jest to raczej sporo kasy wydane w takich samochód? czy może wziąć wersje Essence i ją doposażyć. Nie ukrywam, że wersja sportline ma przydatne pakiety podczas jazdy.

Wziąłem ww. wersje bo najbardziej pasuje mi wizualnie, do tego chciałem 4x4, wziąłem kilka dodatków.

Co do kasy czy dużo czy mało, to sprawa subiektywna, osobiście kupuje co chce i spełnia moje oczekiwania,  jeżeli auto będzie jeździło tak cały czas jak teraz będzie super.

3). Jak oceniacie, za ile można kupić taniej taki samochód, słyszałem, że co salon to czasem inna cena ? Ogólne porady jak się targować.

Jeżeli chodzi o mnie to z ceny wyjściowej urwałem 7 %, ale kupowałem za gotówkę, ponoć więcej można urwać w leasingu lub wynajmie.

Co do czasu oczekiwania to niecałe 2 miesiące.