KJZ Opublikowano 31 sierpnia 2026 o 20:14 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 sierpnia 2026 o 20:14 (edytowane) W marcu tego roku nabyłem (nową) poliftową Octavię 4 z silnikiem 1.5 TSI (150 KM) z automatyczną skrzynią DSG. Obecnie samochód ma przejechane niespełna 6000 kilometrów. Podczas jazdy na nierównej nawierzchni ze stosunkowo niedużą prędkością (2, 3 bieg) słyszalne są stuki przechodzące w takie dziwne grzechotanie. Jako, że samochód jest na gwarancji umówiłem wizytę w ASO. Panowie stwierdzili, że znają doskonale te dźwięki, ale finalnie stwierdzili: "prawidłowa praca silnika". Poprosiłem o jazdę próbną i sprawdzenie na podnośniku. Diagnoza nadal ta sama: prawidłowa praca silnika. W Internecie da się zauważyć coraz więcej podobnych wpisów i filmów z identycznymi stukami. Oczywiście aby udokumentować swój przypadek, również taki nagrałem - dorzucam do tego postu. Czy ktoś z Was miał taki sam przypadek? Proszę o kontakt i historię z ASO jaką przeszliście. No nie mogę uwierzyć, że nowy samochód tak klekocze jakby się miał zaraz rozpaść. Co można w takiej sytuacji zrobić? Zgłaszać w ASO do skutku, aż coś wymyślą? Oto linki do filmików: Edytowane 6 września 2026 o 11:10 przez KJZ (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AliMarka Opublikowano 2 września 2026 o 21:35 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 września 2026 o 21:35 Też mam taki problem, na nierównościach identyczne dźwięki. W ASO powiedzieli że te dźwięki są ze skrzyni biegów i że jest to taka cecha konstrukcji DQ200… mam wrażenie że mają jakiś grubszy problem i zbywają ludzi… moja skoda ma przejechane 30000 i jest po przeglądzie gwarancyjnym niby wszystko dobrze. A dźwięki jak były tak zostały… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KJZ Opublikowano 6 września 2026 o 11:02 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 września 2026 o 11:02 U mnie przebieg to dopiero 6000 km. Nie spodziewałem się, że nowy samochód będzie wydawał takie dźwięki. Co gorsza ASO w chwili obecnej traktuje to jako "normalna praca silnika". W żadnym poprzednim samochodzie (a jeździłem zawsze używkami) nie doświadczyłem takich stuków. Poprzedni samochód to Peugeot 307 z 2007 r., a jeździł cichutko. Zastanawiam się jak i gdzie ugryźć ten temat. W internetach można znaleźć coraz więcej takich wpisów od użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AliMarka Opublikowano 7 września 2026 o 18:57 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 września 2026 o 18:57 W najbliższym czasie mam zamiar udać się do niezależnego serwisu który zajmuje się DSG DQ200 i zobaczę co mają do powiedzenia na ten temat… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KJZ Opublikowano 15 września 2026 o 18:54 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 września 2026 o 18:54 Czy udało się odwiedzić niezależny serwis? Bardzo ciekawi mnie ich opinia. Mam wrażenie, że te dźwięki się nasilają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi