Jump to content

Nowa SO4 - dziwne stuki podczas jazdy

KJZ

Recommended Posts

W marcu tego roku nabyłem (nową) poliftową Octavię 4 z silnikiem 1.5 TSI (150 KM) z automatyczną skrzynią DSG. Obecnie samochód ma przejechane niespełna 6000 kilometrów. Podczas jazdy na nierównej nawierzchni ze stosunkowo niedużą prędkością (2, 3 bieg) słyszalne są stuki przechodzące w takie dziwne grzechotanie. Jako, że samochód jest na gwarancji  umówiłem wizytę w ASO. Panowie stwierdzili, że znają doskonale te dźwięki, ale finalnie stwierdzili: "prawidłowa praca silnika". Samochód pozostawiony w serwisie na godzinę 7.00. O 7:45 otrzymałem telefon, że już wszystko sprawdzili. Poprosiłem o jazdę próbną i sprawdzenie na podnośniku. Diagnoza nadal: prawidłowa praca silnika. W Internecie da się zauważyć coraz więcej podobnych wpisów i filmów z identycznymi stukami. Oczywiście aby udokumentować swój przypadek, również taki nagrałem - dorzucam do tego postu. Czy ktoś z Was miał taki sam przypadek? Proszę o kontakt i historię z ASO jaką przeszliście. No nie mogę uwierzyć, że nowy samochód tak klekocze jakby się miał zaraz rozpaść. Co można w takiej sytuacji zrobić? Zgłaszać i męczyć ASO do skutku, aż coś wymyślą?

Oto linki do filmików:

Edited by KJZ (see edit history)

Też mam taki problem, na nierównościach identyczne dźwięki. W ASO powiedzieli że te dźwięki są ze skrzyni biegów i że jest to taka cecha konstrukcji DQ200… mam wrażenie że mają jakiś grubszy problem i zbywają ludzi… moja skoda ma przejechane 30000 i jest po przeglądzie gwarancyjnym niby wszystko dobrze. A dźwięki jak były tak zostały…