Bernard213 Opublikowano 28 czerwca 2025 o 09:43 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 czerwca 2025 o 09:43 Witam, zakupiłem ostatnimi czasy skodę octavie 3 rocznik 2015 silnik 2.0tdi 184km 190 000 przebiegu, manual, napęd na przednią oś, zaniepokoiły mnie odgłosy wydobywające się z silnika słyszalne po odkręcaniu korka wlewu oleju (na zimnym silniku), czy ktoś może spotkał się z takim zjawiskiem lub byłby w stanie zasugerować co to może być? Też mam świadomość że po samym dźwięku ciężko jest określić przyczynę, ale jeśli by były jakie dodatkowe pytania to postaram się odpowiedzieć. 20250628_090443.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekzak16 Opublikowano 1 lipca 2025 o 10:29 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 lipca 2025 o 10:29 Witam. Czy po rozgrzaniu silnika dźwięk ustępuje bo z tego co słyszę na filmiku nie jest to nic strasznego. Te silniki mają bardzo brzydką kulturę pracy i dlatego wydaje nam się że coś w nim trze lub stuka. Kiedy otwierasz korek bardziej słyszysz te. Dźwięk bo dół silnika ma wygłuszenie z pianki. Z moich informacji wynika że za tymi dziwnymi dźwiękami głównie stoi pompa oleju. Tak brzmi jej praca i nie ma co się przejmować. Poza tym zapytam ile już przejechałeś tym autem nie masz poboru oleju? Bo niestety te silniki mają taką przypadłość w większości przypadków. Może podeślij jeszcze filmik jak brzmi na rozgrzanym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernard213 Opublikowano 2 lipca 2025 o 09:09 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 lipca 2025 o 09:09 Powiem szczerze że świeżo kupiłem ten samochód, także sam zrobiłem nim około 400/500 kilometrów więc jeśli chodzi o pobór oleju to narazie brak ale to się okaże przy większym nakładzie kilometrów. Jeśli chodzi o dzwiek na rozgrzanym silniku to również występuje ale jest dużo cichszy i delikatniejszy, nie wiem czy na nagraniu będzie on słyszalny napewno pojawia się wydostawanie białego dymu. Jeszcze w sumie miałbym pytanie o woreczek z silikatem/sy w zbiorniczku płynu chłodniczego, gdzie on się znajduje albo jak go zlokalizować w zbiorniczku bo po odkręcaniu korka wlewu to nie widać żeby tak był, chyba że jest ustawiony w innym miejscu 20250629_095051.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rozwiązanie wojtekzak16 Opublikowano 3 lipca 2025 o 04:54 Rozwiązanie Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 lipca 2025 o 04:54 Nie martw się pracuje tak jak powinien. Jeżeli chodzi o ten woreczek były dwa rodzaje jeden był przyczepiony w tylej części zbiorniczka czyli od strony kabiny, a drugi miał oddzielną przegrodę i już go niestety nie wyjmiesz. W tym drugim przypadku musisz poprostu kupić nowy zbiorniczek z woreczkiem na wierzchu i go usunąć. Tym białym dymem też się nie przejmuj ma tak być i nie ma co się rozwodzić na tym. Ważne że jakoś bardzo nie zasysa lub nie wyrzuca korka wlewu oleju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi