Jump to content

greg139

Recommended Posts

• 7 months later...

@greg139 poczyniłeś od czasu napisania tego posta jakieś ustalenia lub być może udało Ci się rozwiązać ten problem?

Na różnych forach widziałem sugestie różnych tropów - że moduł w drzwiach wymaga aktualizacji, że cały zamek do wymiany, że klamka pada. Tylko gdyby to była kwestia aktualizacji, to dlaczego problem wystąpił niedawno, a przez poprzednie lata było dobrze 🙂

Mam od paru miesięcy ten sam problem... aktualnie próbuję wykluczyć uszkodzenie klamki drzwi kierowcy... bo poza błędem, o którym mowa, obserwuję (zwłaszcza zimą) dziwne zachowania centralnego zamka, tak jakby dostawał serię impulsów z żądaniem zamknięcia pojazdu... co objawia się "kłapaniem" centralnego zamka i miganiem kierunkowskazów. Byłem przekonany, że trafiona jest klamka, dlatego w celu potwierdzenia tej hipotezy wykodowałem ją... Po paru godzinach kłapanie pojawiało się, gdy stałem z drugiej strony pojazdu, przy drzwiach przednich prawych i nawet nie dotykałem klamki. Celem weryfikacji spróbuję teraz wyłączyć Kessy w drugich drzwiach.

Poza kłapaniem pojawia się też informacja ostrzegawcza na desce "kluczyk w pojeździe", czy jakoś tak - co by sugerowało że gdy siedzę już w środku impulsy zamykania są również wysyłane... a że klucz jest faktycznie wewnątrz, to kłapania zamka nie ma, ale wyświetlany jest ten komunikat.