Jump to content

Wymiana zamka tylnych drzwi Octavia IV Kombii

Kubson4556

Recommended Posts

Witam,

Post dotyczy Octavi IV 2020 1.5 TSI manual kombi

Mam problem z zamkiem w tylnych drzwiach za kierowcą - Raz się zamkną a raz się nie zamkną. Irytujące ponieważ za każdym razem, kiedy ruszam zamek ponownie próbuje się zamknąć a tylne drzwi za kierowcą się nie zamykają a kłódka pod dotykowym ekranem sygnalizująca zaryglowanie nie zapala się na pomarańczowo. Zauważyłem, że jak wcisnę blokadę dziecięcą i pociągnę za klamkę od środka a potem wyłączę blokadę i chce zaryglować to wtedy zamknie wszystkie drzwi. Wystarczy że otworzę drzwi kierowcy i zamknę je ponownie i znów nie chce zaryglować tych tylnych. Rozbierałem słupek środkowy i drzwi ale wiązka wydaje się ok, wszystkie wtyczki w drzwiach też. Przymierzam się do wymiany zamka na inny aby sprawdzić czy to sprawka samego zamka. W drugim etapie spróbuję podstawić inny moduł sterowania drzwiami. Może macie jakieś pomysły? 

Chciałbym zaczerpnąć kilka informacji. Rozumiem, że aby wyciągnąć zamek muszę zdemontować tą środkową część drzwi, odkręcić zamek i wypiąć wtyczkę. Pytanie tylko czy na coś konkretnie powinienem zwrócić uwagę, żeby nic nie uszkodzić? W jaki sposób odpiąć cięgno od klamki zewnętrznej? Będę bardzo wdzięczny za jakieś porady i wymianę doświadczeń. Wrzucam zdjęcia drzwi w obecnym stanie. 

DRZWI.jpg