Jump to content

Sporadyczne szarpanie, sporadyczne zgaśnięcie

piotrek0890

Recommended Posts

Cześć,

Odkupiłem od swojej firmy Octavię FL 3 2020r, 2.0 TDI 150km (DFFA) z przebiegiem 215 tys km. Autem od początku jeździł jeden kierowca, regularne serwisy w ASO do samego końca, tankowane tylko na BP.

Po zakupie na pełen zbiornik (paliwo orlen) wlałem dodatek czyszczący układ paliwowy TEC2000. Wszystko było ok. Zatankowany kolejny zbiornik (circleK) i podczas jazdy na tempomacie poczułem 2-3 szarpniecia, potem za około 200km przy ruszaniu ze świateł zaczął szarpać, ale po odpuszczeniu pedału gazu i ponownym wciśnięciu to ustąpiło. Ta sama akcja wydarzyła się kilka razy. Później zatankowałem kolejny zbiornik do pełna na orlenie i nie zaobserwowałem szarpnięcia. Wymieniłem filtr paliwa na oryginał. Wczoraj mając zasięgu 100km dolałem ok 20 litrów na circleK. Przejechałem 150km i podczas chęci ruszenia ze świateł auto zgasło, szybka akcja przerzucenia skrzyni na P i zapaliła od strzała i chcąc uciec szybko ze skrzyzowania zaczeła szarpać -  odpuściłem pedał gazu na sekundę i wciskam spowrotem - auto idzie jak szalone czyli normalnie. 

Gdzie może leżeć problem? Nie ma żadnych błędów, żadna ikona na zegarach też się nie pojawia. Pytałem kolegę, który przez 5 lat jeździł tym autem i mówił, że taki przypadek nigdy jemu nie wystąpił. 

• Namo changed the title to Sporadyczne szarpanie, sporadyczne zgaśnięcie