Skocz do zawartości

Woda po ulewie octavia 3 kombi vrs 2016

nemeczek1987

Rekomendowane odpowiedzi

witam po ulewie mam wodę po stronie pasażera przód i tył dość dużą ilość wydaje mi się że bardziej tył pytanie gdzie szukać winowajcy napewno nie klima samochód stał była dosyć duża ulewa a dziś pełno wody , skoda octavia kombi vrs 2016 z panoramą dodam że kiedyś sprawdzałem drożność szyberdachu i jest ok proszę o pomoc 

IMG_0355.jpeg

IMG_0356.jpeg

W dniu 24.10.2025 o 19:30, Zgredos napisał(a):

Sprawdź czy podsufitka nie jest mokra woda może się dostawać przez głośniki w dzwiach w golfach tak było 

Patrzyłem wszystko suche wydaje mi się jak by spod okolicy tylnej kanapy ale nie dam sobie ręki uciąć bo myślę że jak leci tyłem to i przód będzie mokry jak jest jej dużo lub mogę się mylić i są dwa przecieki przód i tył 

Pytanie jak sprawdzałeś drożność. (podam na podstawie mojego golfa 6) Jeśli mogę cos podpowiedzieć, sprawdź proszę czy w bagażniku również nie masz wody, w tylnym słupku u mnie idzie wąż z odpływu i wyprowadzony jest w tylnym nadkolu (jednym i drugim) natomiast w miejscu w którym przechodzi przez metalowe nadkole od środka łączy się w tzw. przelotce, gdy ona nie jest drożna, wąż pod naporem wody najzwyczajniej w świecie wypadł, przez co, podobnie jak Ty miałem w nogach u pasażera z tyłu pełno wody, gdyż leciała sobie ona przez podłogę bagażnika poprzez tylną kanapę aż do nóg pasażera. Sprawdź czy w kole zapasowym również nie masz wody, a no i pod obiciem w bagażniku w tej wnęce gdzie idzie wiązka.

Daj proszę znać czy pomogłem i czy taka była przyczyna. 

Pozdrawiam!

W dniu 25.10.2025 o 12:47, S1_PLNY napisał(a):

Hmmmmm lubie takie zagadki 😛 ciekawe co będzie 😛 

Jeszcze pytanie jak dobrać się do odpływów z tyłu i znalazłem że uszczelka ta na drzwiach była wypięta z jednego mocowania jak na foto czy to mogło mieć znaczenie ? 

IMG_0357.jpeg

On 10/25/2025 at 3:02 PM, nemeczek1987 said:

Sprawdziłem Sucho a niechce na ślepo wydzierać plastików a co sadzisz o tej uszczelce 

Uszczelka raczej nie, bo i tak siedzi na swoim miejscu, prędzej jak by się podwinęła albo była przecięta... hmm

Ok dziś zabrałem się za odpływy szyberdachu i oba przednią okazały się zabite błotem teraz czekam na ulewę jak nigdy hehe ale zauważyłem że gotowe końce odpływów mają takie jak by trójkątne zakończenia które blokują błoto i syf który ma wylecieć w raz z wodą ja je wyciąłem by następnym razem nie blokowały syfu w odpływie jeśli będzie lało i okaże się że to było to potwierdzę w poście 

na foto zaznaczyłem końce odpływy ja to obciąłem by woda swobodnie leciała wraz z syfem 

IMG_0382.jpeg

ja mam pytanie tez w temacie wody w srodku, po deszczu otwierajac drzwi kierowcy zauwazylem ze uszczelka na progu jest na tyle mokra ze woda mogla wciekac do srodka, czy ktos mial taki przypadek? 

tak jak kiedys we wszystkich passatach b5 golfach 4 itp itp 

dzieki