Skocz do zawartości

Kamera cofania - czy można dołożyć?

Tetsu Draco

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Jestem nowym posiadaczem Skody Octavia 3 1.4 TSI 150 KM z 2016. Chciałbym dołożyć do niej kamerę cofania, bo ma tylko czujniki parkowania, ale po kontakcie z kilkoma źródłami zgłupiałem i pomyślałem, że może doświadczeni użytkownicy Skody mi coś podpowiedzą.

Zacząłem od ASO. Stwierdzili, że trzeba wymienić ekran i wtedy można dołożyć za 7 000 zł.

Potem jakiś serwis, ale na drugim końcu Polski. Stwierdzili, że nie trzeba wymieniać ekranu i można oryginalną zamontować za 1 600 zł.

Potem jakiś serwis bliżej i gość stwierdził, że nie warto oryginalne, bo chińczyk lepiej działa. Ceny nie podał, bo musiałby zobaczyć, ile z tym pracy. Nie zachęcił mnie 🙂

Wszystkim podawałem markę, model i numer VIN. Każdy twierdzi coś innego, a ja już nie wiem, czy można w tym samochodzie dołożyć kamerę i jaką 🙂

Doradzicie coś? 🙂

W dniu 8.03.2026 o 17:31, mateo2558 napisał(a):

Zależy wlasnie jaki masz ekran jak mały to raczej nie ma możliwości jak sredni albo duzy to tak. Ja zamowilem z Ali, zobaczymy co to bedzie 🙂

Którą zamówiłeś? 🙂

Jest jakiś sposób, aby szybko sprawdzić? W ustawieniach?

Taka zamowilem, sa chyba 3 ekrany maly sredni duzy. W średnim i dużym zadziała w małym chyba nie. 

Kamera cofania z dynamiczną trajektorią do VW Golf Tiguan Skoda Octavia Superb Kamiq Audi A3 Q2 Q3 Seat Leon | Ekran OEM | Plug

https://a.aliexpress.com/_EH0cwNA

W dniu 8.03.2026 o 17:59, rrobert napisał(a):

co do kamery to wszystko zależy jak jest jednostka multimedialna. daj jej numer. MENU - USTAWIENIA - INFORMACJA O SYSTEMIE 

Wysłałem dane o jednostce radia 

W dniu 8.03.2026 o 17:58, mateo2558 napisał(a):

Taka zamowilem, sa chyba 3 ekrany maly sredni duzy. W średnim i dużym zadziała w małym chyba nie. 

Kamera cofania z dynamiczną trajektorią do VW Golf Tiguan Skoda Octavia Superb Kamiq Audi A3 Q2 Q3 Seat Leon | Ekran OEM | Plug

https://a.aliexpress.com/_EH0cwNA

Która wersję zamówiłeś bo jest kilka 

Dzisiaj dostałem paczkę od Pana chińczyka. Na próbę na krótko podpiąłem. Pług and play. Dziala nic nie musiałem kodować itp. Niby ma linie które skręcają razem z kierownica. Nie wierze ze beda pokazywać faktyczny tor ale jest. 

Wersje A, ale ja mam combi. Tam w ogłoszeniu jest niżej opisane która powinna w jakim byc. I mozna wysłać zdj sprzedawcy zeby doradził. 

Na 5E0 035 874 A dziala. Jak za te pieniądze mysle ze spoko. Często ciągam przyczepkę, ułatwi to jej zaczepianie 🙂