Jump to content

Montaż elekt. Klapy bagażnika O 4

skodido

Recommended Posts

Witam. Czy ktoś z forumowiczów montował elektryczną klapę bagażnika w O4 kombi?

Właśnie zamontowałem zestaw ale klapa nie "żyje" nic się nie dzieje . w VCDS czy OBD11 moduł jest widoczny błędy to brak dataset. Mam moduł 5WB ale wyczytałem że dla mojej furmanki powinien być 5WC i tylko jeden siłownik jest zasilany/sterowany przez moduł . Potrzebował bym podpowiedzi gdzie w adaptacjach (bcm) i ewentualnie innym module zmienić wartości aby to ruszyło.

Klapa ruszyła na sterowniku 5WC ( sterownie jednym siłownikiem) do 5WA i 5WB znalezienie dataset do kombi to masakra no chyba że się kupi cały zestaw. Teraz klapa zamyka sie i otwiera chodź były małe problemy nie domykała się zatrzymywała może 3 cm od zderzaka i stała. Kombinowałem z resetem ustawień klapy itd. w końcu ruszyło ale teraz jest bez nastaw podstawowych ale klapa otwiera się i zamyka.

NIe działa jeszcze otwieranie z wewnątrz pojazdu z przycisku na drzwiach oraz otwieranie z kluczyka tzn. naciskając przycisk klapa odskoczy ale się nie otwiera. Jakieś pomysły z kodowaniem? wrzucam skan.

Cod_Anp_TMBJJ7NX6MY036749_20260510T095811_owe.html

Edited by skodido (see edit history)

Myślę że projekt klapy zakończony sukcesem. Musiałem zmienić sterownik z 5WA na 5Q0959107. Sterowniki 5Q0 działają nawet bez "dedykowanych" parametrów wystarczy je  zmodyfikować pod siebie i co najważniejsze śmigają na dwóch aktywnych siłownikach a nie jak 5WC na jednym. Ważnem jest ż sterownik 5Q0 był montowany do 2021 roku z późniejszymi rocznikami nie wiem jak jest.

ps. Oczywiście przycisk w wewnątrz auta otwiera i zamyka klapę 

Edited by skodido (see edit history)
  • Dzięki 1