Skocz do zawartości

Reklamy dla niezalogowanych

xpower29

Użytkownik
  • Zawartość

    9
  • Dołączył

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralna

Octavia

  • Model
    Octavia 2 Combi 4x4
  • Silnik
    1.9 TDI BKC
  • Skrzynia
    manualna

Informacje

  • Lokalizacja
    Żywiec
  1. octavia 2 Wymiana pompy Haldex?

    Dzisiaj wjechałem autem na najazdy i postanowiłem że sam wymienie pompe od haldexa. Zastanawia mnie jak wyciągnąć wtyczke ze sterownika bo kabel od pompki idze ponad mostem i jest przymocowany na kilku zaczepach a nie ma tam dużego pola manewru. Jak ktoś sie już z tym bawił to liczę na jakieś wskazówki ;) Pozdro
  2. octavia 2 Wymiana pompy Haldex?

    O, dzięki. Jutro będę sie kontaktował także popytam co i jak
  3. octavia 2 Wymiana pompy Haldex?

    A teraz zauważyłem że Ty z Twardorzeczki No własnie myślałem nad używką ale nie moge znaleźć do II gen żadnej. W jednym sklepie znalazłem nową za 799. Ogólnie o to miałem taki zamysł żeby wyciągnąć pompke i sprawdzić ją na "krótko". Być może szczotki bądź komutator już jest na wykończeniu. A jeśli na sucho bedzie działać normalnie to uznam że pompa jest ok. https://www.youtube.com/watch?v=W8O7Oif16bA
  4. octavia 2 Wymiana pompy Haldex?

    Tak. Komputer pokazuje błąd pompy haldex. Z tym że na początku pompa działa, dopiero po chiwli sie wyłącza.
  5. Witam,Octavia II Kombi 4x4, 1.9 TDI BKC 105kM, 2005, haldex 2 gen.Po odpaleniu silnika wszystko działa jak należy, napęd działa bez problemu. Po przejechaniu kilku kilometrów zapala się kontrola kontroli trakcji i napęd na tył przestaje działać.Komputer pokazuje błąd pompy ciśnienia wstępnego. Dodam że po ponownym uruchomieniu silnika napęd znowu działa (ale nie zawsze).Postanowiłem zdemontować pompe i sprawdzić problem z bliska. I tu moje pytanie... Macie jakieś rady i wskazówki jeżeli chodzi o wyjęcie/ wymianę pompy haldexa? Jak sprawdzić czy rzeczywiście pompa jest uszkodzona a nie np sterownik? Myślałem żeby ją podłączyć "na krótko" ale nie wiem czy tak da sie ją sprawdzić. Z drugiej strony jakby była spalona czy coś to napęd nie działał by od początku a tak jak wspominałem - napęd dziąła przez jakiś czas po odpaleniu (sprawdzone na śniegu). Jeżeli ktoś miał już styczność z takim problemem to bardzo prosze o pomoc.Pozdrawiam
  6. xpower29

  7. octavia 2 Silnik gaśnie zaraz po odpaleniu

    Filtra powietrza nie sprawdzałem ale wydaje mi sie że jakby to była jego wina to silnik ogólnie chodziłby nie najlepiej i brakowało by mocy a problem pojawia sie tylko podczas pierwszego uruchamiania... Dzisiaj zrobiłem mały eksperyment. Zostawiłem wczoraj wieczorem samochód na noc z górki, zaparkowany przed garażem. Wchodzę dzisiaj do auta, przekręcam kluczyk, czekam aż świece sie zagrzeją i.... samochód normalnie zapalił. Miałem wrażenie że troche ciężko kręcił ale było to pewnie spowodowane niską temperaturą i gęstym olejem. W każdym razie silnik sie uruchomił. Zjechałem z górki, podjechałem pod mały podjazd i zatrzymałem samochód. Po chwili silnik zaczął pracować nierówno. Czy te objawy mogą wskazywać na nieszczelny układ paliwowy i ewentualne zapowietrzanie sie go kiedy, samochod stoii dłużej pod górkę?
  8. octavia 2 Silnik gaśnie zaraz po odpaleniu

    Tak. Zostały wymienione podczas naprawy jednego z pompowtrysków. Mechanik powiedział że warto wymienić też te oringi na wszytkich pompkach i tak też zrobił...
  9. Witam, Mam problem z moją Octavią. Podczas próby uruchomienia silnika po dłuższym postoju samochód odpala i zaraz po tym gaśnie. Żeby go uruchomić trzeba pomóc sobie jakimś starterem. Sytuacja powtórzyła sie juz klika razy. Wcześniej został wymieniony jeden pompowtrysk( reszta mieściła sie w normie) i komplet uszczelniaczy. Szukałem troche w sieci i wyczytałem gdzieś że to może być "cofające sie paliwo". Wziąłem to pod uwage bo stało mi sie to 2 razy jak samochód stał pod górkę ale ostatnio auto stało w garażu i znowu to samo. Sprawdzałem też pompe paliwa w baku (działa) i wymieniłem filtr paliwa... problem sie powtórzył. Samochód zachowuje sie jak na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=wQKaEwQrWLo Czasami silnik też dziwnie odpala, tzn nie zabiera od razu tylko zbiera sie na obroty i później przez chiwle nierówno pracuje. Coś jak tutaj:https://www.youtube.com/watch?v=-6s3AvOYlhA z tą różnicą, że jak już raz odpali to później pali na pół obrotu rozrusznika. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Sprawdzałem go ostatnio znowu na komputerze. Mechanik powiedział mi że dawki paliwa na każdym cylindrze są ok. Patrząc na wykresy to pompka na 3 cylindrze jest nieco słabsza ale mieści sie w normie.
×

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team