Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
xpower29

octavia 2 Wymiana pompy Haldex?

Recommended Posts

Witam,

Octavia II Kombi 4x4, 1.9 TDI BKC 105kM, 2005, haldex 2 gen.

Po odpaleniu silnika wszystko działa jak należy, napęd działa bez problemu. Po przejechaniu kilku kilometrów zapala się kontrola kontroli trakcji i napęd na tył przestaje działać.
Komputer pokazuje błąd pompy ciśnienia wstępnego. Dodam że po ponownym uruchomieniu silnika napęd znowu działa (ale nie zawsze).
Postanowiłem zdemontować pompe i sprawdzić problem z bliska. I tu moje pytanie... Macie jakieś rady i wskazówki jeżeli chodzi o wyjęcie/ wymianę pompy haldexa? Jak sprawdzić czy rzeczywiście pompa jest uszkodzona a nie np sterownik? Myślałem żeby ją podłączyć "na krótko" ale nie wiem czy tak da sie ją sprawdzić. Z drugiej strony jakby była spalona czy coś to napęd nie działał by od początku a tak jak wspominałem - napęd dziąła przez jakiś czas po odpaleniu (sprawdzone na śniegu). Jeżeli ktoś miał już styczność z takim problemem to bardzo prosze o pomoc.

Pozdrawiam wink.png

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, xpower29 napisał:

zdemontować pompe i sprawdzić problem z bliska

podpinałeś pod kompa?


baner.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Siema somsiad. Przydała by się jakaś pompa na próbę, może taka z allegro i konsumencki zwrot w ciągu 14 dni jeśli by to nie ona powodowała błąd.


baner.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A teraz zauważyłem że Ty z Twardorzeczki :-D No własnie myślałem nad używką ale nie moge znaleźć do II gen żadnej. W jednym sklepie znalazłem nową za 799. 

Ogólnie o to miałem taki zamysł żeby wyciągnąć pompke i sprawdzić ją na "krótko". Być może szczotki bądź komutator już jest na wykończeniu. A jeśli na sucho bedzie działać normalnie to uznam że pompa jest ok. 

https://www.youtube.com/watch?v=W8O7Oif16bA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wjechałem autem na najazdy i postanowiłem że sam wymienie pompe od haldexa. Zastanawia mnie jak wyciągnąć wtyczke ze sterownika bo kabel od pompki idze ponad mostem i jest przymocowany na kilku zaczepach a nie ma tam dużego pola manewru. Jak ktoś sie już z tym bawił to liczę na jakieś wskazówki ;)

Pozdro 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam

Pisze tutaj żeby nie zakładać nowego tematu. Jakiś czas temu wymieniłem pompe haldex. Napęd działa... cały czas. Z jakiegoś powodu tył nie chce sie rozłączyć. Chce wyciągnąć bezpiecznik który odpowiada za 4x4 ale nie wiem który to. Szukałem opisu w necie ale wygląda na to że mam jakąś inną skrzynke O.o

Pomoże ktoś? Zamieszczam fotke bezpieczników. :-P

20180125_170016.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dla potomnych doprowadzenie haldexu 5 generacji do użycia

Marcin Sąsiadek Ropczyce 3 Maja 272a

tel 889563007

mój błąd wg vcdsa C1112

koszt 400 pompka olej 200

i ......działa :)Polecam sam korzystałem z naprawy 🙂

Nie wiem...może ktoś by zrobił sam lepiej taniej ..ja skorzystałem z oferty jw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przegląda tę stronę.

  • Kto jest online   0 użytkowników, 0 anonimowych, 17 gości (Zobacz pełną listę)

    Brak zalogowanych użytkowników


Reklamy dla niezalogowanych


×
×
  • Utwórz nowe...

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team