Skocz do zawartości

Reklamy dla niezalogowanych
marius245

octavia 3 2.0 tsi CHHB stage 1 . problemy

Recommended Posts

Witam wszystkich,  Ma taki mały problem ze swoim 2.0 CHHB (220). Od miesiąca jest stage1. z jakiś tydzień temu zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Np jadę sobie spokojnie autostradą, wyprzedzam tirka a tu nagle psssyyyt ,  i  kontrolka EPC ,  brak reakcji  na pedał gazu, brak mocy . zjechałem na pobocze zgasiłem silnik, ponowny rozruch  i wszystko wraca do normy . Drugi scenariusz, gdy się ostro pojeździ również wyskakuje EPC i to samo brak mocy , brak reakcji na pedał gazu itp. Po ponownym rozruchu auta wszystko wraca do normy.  Z wymienionych rzeczy to zawór DV, ale to nie on (pierwszy podejrzany). Logi były strasznie głupie np czujnik położenie kola zamachowego , czujnik rozrządu i takie tam dziwy 🙂 podkreślam iż auto z tymi błędami jeździło normalnie, po kasacji błędów już się nie pojawiły🙂. Jedyny normalny błąd to turbo overspeed. Na serii brak problemów i błędów. Tak się zastanawiam czy ktoś z posiadaczy CHHB miał podobne perypetie po programie? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Reklamy dla niezalogowanych
29 minut temu, marius245 napisał:

Witam wszystkich,  Ma taki mały problem ze swoim 2.0 CHHB (220). Od miesiąca jest stage1. z jakiś tydzień temu zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Np jadę sobie spokojnie autostradą, wyprzedzam tirka a tu nagle psssyyyt ,  i  kontrolka EPC ,  brak reakcji  na pedał gazu, brak mocy . zjechałem na pobocze zgasiłem silnik, ponowny rozruch  i wszystko wraca do normy . Drugi scenariusz, gdy się ostro pojeździ również wyskakuje EPC i to samo brak mocy , brak reakcji na pedał gazu itp. Po ponownym rozruchu auta wszystko wraca do normy.  Z wymienionych rzeczy to zawór DV, ale to nie on (pierwszy podejrzany). Logi były strasznie głupie np czujnik położenie kola zamachowego , czujnik rozrządu i takie tam dziwy 🙂 podkreślam iż auto z tymi błędami jeździło normalnie, po kasacji błędów już się nie pojawiły🙂. Jedyny normalny błąd to turbo overspeed. Na serii brak problemów i błędów. Tak się zastanawiam czy ktoś z posiadaczy CHHB miał podobne perypetie po programie? 

wygląda na tunera druciarza, tym bardziej skoro w serii jeździło bez problemu.  Na logikę to "turbo overspeed" - oznacza że turbo jest przeładowane i za mocno się kręci, dlatego odcina moc - dla bezpieczeństwa.

taki znalezione wytłumaczenie na szybko:
http://garagewire.co.uk/news/company/btn/the-causes-of-turbo-overspeeding-explained/

Edytowano przez gmatkowski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

nie nie ten tuner to nie druciarz  🙂 zapomniałem dodać że wszystko zaczęło się od zepsutego przycisku start stop i po wizycie w aso 🙂 po wizycie na wymianie gwarancyjnej omawianego przycisku. chłopaki w aso coś chyba grzebały w kompie. po sofcie jedynie świeczki zgasły i też wywalił epc. po wymianie epc już się nie pojawiło. aż do wizty w aso : 🙂 został zrobiony master reset sterownika i zaprogramowany na nowo przez tunera 🙂 zabezpieczenie turbo jest poniżej fabrycznego. fabryka ma 1.40 a w nowym sofcie ustawione na 1.30 (bar).

Edytowano przez marius245

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Właśnie jestem po przejażdżce i pierwsze EPC wyskoczyło przy 3,000 orb, a drugi raz(10 min później) przy 6,000 obr. nie mam ze sobą żadnego skanera żeby logi zrobić 😞 masakra

5 godzin temu, gmatkowski napisał:

wygląda na tunera druciarza, tym bardziej skoro w serii jeździło bez problemu.  Na logikę to "turbo overspeed" - oznacza że turbo jest przeładowane i za mocno się kręci, dlatego odcina moc - dla bezpieczeństwa.

taki znalezione wytłumaczenie na szybko:
http://garagewire.co.uk/news/company/btn/the-causes-of-turbo-overspeeding-explained/

no tak masz rację 🙂 do tego wniosku też doszedłem . Ale dlaczego przeładowuje ? czy to wina mapy? czy jakaś mechanika zawodzi ?np westgate? może jakiś czujnik doładowania ? lub coś innego 😞

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam diagnoza zapadła nastawnik westgates po za zakresem regulacji. Zmiana softu z nowymi wartosciami regulacji powinna rozwiązać problem. Logi Frame freez wskazywaly przy pełny obciążeniu 100% sztyca regulująca turbo wychylenie ledwie 30%. Po korekcie dam znać czy problem pozostał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam , a więc tak usterka overspeed została wykryta i  wyeliminowana:) na dzień dzisiejszy problem z powyższym nie występuję. Problem wynikał z wykasowania przez serwis ASO  wartości wyuczonych podczas użytkowania tzw master reset 🙂dotyczy on wszystkich silniczków krokowych, wychyleń sztycy od turbo itp itp. A odbyło się to przy okazji wymiany omawianego przycisku. Po wyzerowaniu wartości sterownik zgłupiał ponieważ nie potrafił się zaadaptować do nowych ustawień wgranych przez tunera. Po dokładnej analizie softu bazowego z mojego auta, okazało się że już seryjny soft miał już braki w programowaniu ( niechlujstwo skody poraża), które negatywnie wpływały na działanie zmodyfikowanego softu

Edytowano przez marius245
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przegląda tę stronę.

  • Kto jest online   7 użytkowników, 0 anonimowych, 23 gości (Zobacz pełną listę)


Reklamy dla niezalogowanych


×

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team