Skocz do zawartości

Enriquez

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.02.2025 o 08:28, pab567 napisał(a):

Najpierw musisz się do niej dostać po CAN a teraz nie możesz więc sprawdź podłączenia na początek

Dziś sprawdziłem wszystko połączenia są ok. Wypinałem każdą kostkę nawet z quadloka tą niebieską gdzie wpięty jest pin 6 i 12. Wszystko trzyma. Plus jest wpięty do kostki w quadloku. W prawej lampie przewody dobrze podpięte do cofania i minusa. W klapie łączenie na wtyczki rozpięte i sprawdzone i na nowo spięte super trzyma.

A jak dostać się do niej po can dodam że jest to low line.

Dzięki za Twoją pomoc ,jesteś dobry w te bierki.

A to jest LOW? To czemu kodowanie masz do HIGH bo błąd który pokazałeś, mówi o tym, że masz zakodowaną kamerę w Gateway'u a tak się koduje HIGH...

131689 sterownik układu kamery cofania

U104C 00 [00001001]brak komunikacji.

W dniu 28.02.2025 o 15:21, pab567 napisał(a):

A to jest LOW? To czemu kodowanie masz do HIGH bo błąd który pokazałeś, mówi o tym, że masz zakodowaną kamerę w Gateway'u a tak się koduje HIGH...

131689 sterownik układu kamery cofania

U104C 00 [00001001]brak komunikacji.

No tak mam low i chyba w vcds coś popierdoliłem bo na tym programie się nie znam i chyba wyszedł tego skutek. 

A masz może pomysł jak to cofnąć bo namąciłem sobie

W dniu 28.02.2025 o 15:51, pab567 napisał(a):

VCDS trzyma log wykonanych zmian, możesz go przejrzeć i wszystko będziesz wiedział...

a podpowiesz gdzie mniej więcej tego szukać

tak to jest jak się człek nie zna.

A z low to w ogóle nic nie chce ruszyć . Zobaczę coda się zrobić.

dzięki za pomoc

W dniu 28.02.2025 o 16:48, pab567 napisał(a):

NIe mam przy sobie kompa z VCDS ale bodajże:

C:\ROSS-TECH\VCDS\Debug
- CodingLog.TXT zawiera zmiany zrobione w kodowaniu
- AdpLog.TXT zmiany zrobione w adaptacjach

Dzięki wielkie.

Jutro sprawdzę kolegi kompem.

Mam pytanko to czy kamera low powinna śmignąć z tym moim infotainmentem?? 3V0035820C

• 1 miesiąc temu...

Witam. Jestem nowym właścicielem O3 FL z 2017 1.0 Ambition.   Planuje montaż kamery cofania.

Numer urządzenia 5Q0035840C.

Sprzęt: H41

Oprogramowanie : 0475

Kupiłem na Ali kamerę Sinosmart MQB-Cam A

https://pl.aliexpress.com/item/4000230897829.html?spm=a2g0o.order_detail.order_detail_item.3.1bb043ce0xfo5a&gatewayAdapt=glo2pol

Czy w Warszawie ktoś podjąłby się montażu? Wiem, że to podobno P&P , ale nie chcę połamać plastików :-(Dodatkowo przeciągnąć kabel do kamery od wideorejestratora 70mai na tylną szybę (pewnie tym samym torem) Przy okazji może jakieś pomysły co do kodowania i doposażenia -- jestem na chwilę obecną zielony w tych tematach. Przesiadłem się z O2 1.9TDI, która teraz służy jako drugie auto. 

pozdrawiam.

Piotr S

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jakie są możliwości doposażenia mojego auta w kamerę cofania.

Octavia 3 FL Combi 2019 

radio Bolero 

nr urządzenia: 565035840

sprzęt: H41

oprogramowanie: 0477

Trzeba zmieniać radio na chiński android + kamerka, czy można dokupić samą kamerkę (oryginalna czy zamiennik?). Jaka jest tu najlepsza opcja?

Pozdrawiam

IMG_20250512_075527.jpg

00eddf4e-b4e5-421d-a67a-8ebd4a74f5d8_a9ade26f-f68c-46d4-99b2-0b75a85a193c.webp

Edytowane przez ModernChef (wyświetl historię edycji)

Mam jak kolega ModernChef trzy posty wyżej taką O3FL 2019r tylko liftback. Numer urządzenia, sprzęt i soft taki sam. 

Temat ma już 56 stron więc może ktoś mi podpowie jaką kamerkę kupić. Jakiś numer OE czy coś?

Mój gumowy uchwyt do otwierania klapy ma wymiar 11 x 4,8 cm (nie sam otwór, otwór jest na pewno mniejszy)

taki będzie dobry: 3V0827566N ?

Edytowane przez mayos (wyświetl historię edycji)

• 2 miesiące temu...

Witam

Zamontowałem kamerę cofania do mojej octavii 3 lecz po montażu mam dwa błędy 

https://ibb.co/S4xfPgRq

https://ibb.co/tTTKVFJg

Ktoś wie co jest nie tak ?

Drugie pytanie brzmi jak ustawić żeby podczas działania kamery była również widoczna wizualizacja czujników parkowania ?

Ustawiałem kodowanie według poradnika i tak działa a u mnie jest tak 

https://ibb.co/9kfvrD6k 

Z góry dzięki za pomoc

Po pierwsze brak kalibracji kamery - ale to pikuś, i tak powinno działać.

Drugi z błędów - niestety masz stary VCDS, nie czyta UDS, więc nie wiadomo, o co dokładnie chodzi.

Czy zakodowałeś kamerę w gateway'u i PDC?

Z którego roku jest ta Octavia?

Robiłem dokładnie to

Wchodzimy w "19-CAN Gateway" - "Lista połączeń" - zaznaczamy "6C - Kamera wsteczna".

37. Wchodzimy w "10-Asyst.park./kierow." - "kodowanie - 07" - "Pomocnik Kodowania" - Bajt 2 - "Bit 2-3" - zmieniamy na "10 Camera Type: Rear View Camera (RVC) installed".

38. Wchodzimy w "5F-Elektr.inforrmacji" - "Dostęp upow. - 16" - "S12345" - "Adaptacja 10" - "Car_Function_List_BAP_Gen2-VPS_0x0B" - zmieniamy na "Aktywowany".

39. Sprawdzamy czy przy pozycji "Car_Function_List_BAP_Gen2-VPS_0x0B_msg_bus" jest "Magistrala danych systemu Infotainment". Jeśli nie - zmieniamy.

40. Wchodzimy w "6C-Kamera wsteczna" i kodujemy w zależności od wyposażenia.
W tym przypadku: "Kodowanie - 07":
1. Hak holowniczy - Bajt 4 > aktywujemy Bit 0 "Trailer Recognition (J345) installed/active..."

2. Manulana skrzynia biegów - Bajt 4 > dezaktywujemy Bit 5 "Automatic Transmission installed".

octavia z 2015 roku

Wszedłem w 5F i w bajcie 19 zaznaczyłem bit 4 „Rear view camera (rvc) low installed [pr-ka1]
i teraz jak wrzucę wsteczny to mam kamerkę cofania ale jak zmienię na drive to mam widok ops. Tylko jak dojeżdżam do ściany przodem to tylko jest dźwięk.

Chciałem żeby było jedno i drugie ale może to wina wyświetlacza ?

Co do kalibracji kamery jak wchodzę to wyrzuca błąd „BŁĄD: Niewłaściwa długość informacji lub nieprawidłowy format”

Edytowane przez Zorex (wyświetl historię edycji)