Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Dawid Kucharczyk

octavia 3 Pomoc w diagnostyce silnik CHHB

Recommended Posts

Witam,

Chociaż mam passata a nie Octavie to postanowiłem napisać na waszym forum ze względu na większą ilość użytkowników eksploatujących ten silnik w swoich autach.

Wszystko było ok do momentu wymiany rozrządu, wymieniłem tylko główny łańcuch z ślizgami i napinaczem ( części oryginał z ASO). Po wymianie systematycznie zdarza się że na wolnych obrotach silnik wpada w drgania i czasami gaśnie. Czasami na światłach, czasami w trakcie zmianie biegu z P na R, a czasami od razu po zapaleniu.

Wyposażyłem się z kabel diagnostyczny i vcdsa. Kiedy silnik pracuję normalnie brak błędów.

Gdy wpada w wibracje wyskakuje błąd P0341 00 [36] - niezrozumiały sygnał - Czujnik położenia wałka rozrządu (G40) i wypadanie zapłonów na wszystkich cylindrach.

Błąd da się usunąć i ponownie nie wyskakuje.

Zauważyłem również podczas normalnej pracy silnika na wolnych obrotach rozbieżności pomiędzy wartością wymaganą a rzeczywistą dla przestawienia wałka rozrządu strony ssącej ( dla strony wydechowej wartości się pokrywają), a dla ssącej wartość rzeczywista skacze i nie osiąga wartości wymaganej. Na wyższych obrotach dla obu wałków jest już wszystko ok.

Proszę o pomoc gdzie szukać ? Co sprawdzić dalej ?

Dziękuję

Pozdrawiam

Dawid

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czesc a myślałeś o wymianie elektromagnesu koszt kolo 100zl i odkręcenie 3 srubek on reguluje zaworem zmiennych faz rozrządu od strony ssącej jakos tak . Mialem cos podobnego i w tedy wlasnie wymienilem jako pierwszy zawor na nowy w aso po rabacie dalem 200zl . To sie pogorszyło częściej falowało kupiłem nowy elektromagnes i wszystko znikło. Nie umie znalesc jakie błędy wtedy wyskakiwały ale pamiętam ze elektromagnes błędów nie wywalał chodził na granicy dlatego ciężko było zlokalizować winę gaśnięcia na wolnych obrotach przy podjazdach do świateł lub parkowania gdzies. Można na razie jako pierwszy wymienic elektromagnes jest tańszy. Ja zacząłem od płukania silnika nowymi olejami sądziłem ze kanał jakos sie zapchał potem zawor a na końcu wlasnie elektrozawor i wtedy pomogło.

Edytowano przez alocet

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam czasami odczucie falowania na wolnych obrotach. 

Po wymianie rozrządu i poduszki efekt jest mniejszy. 

Silnik nigdy nie zgasł na wolnych. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie generować niepotrzebnych kosztów na początku sprawdziłem że na obu wałkach jest ten sam elektromagnes i zamieniłem je miejscami. Po podłączeniu do komputera odczyt z wałka wydechowego zaczął szaleć a na wałku ssącym zaczęło być ok.

Na allegro kupiłem nowy elektromagnes INA za 80 kilka złotych, wygląda identycznie jak oryginał, nawet numer katalogowym VW ma. Po założeniu nowego elektromagnesu parametry zaczęły być zbliżone do oczekiwanych i już nie skaczą a sam silnik przestał gasnąć i na wolnych obrotach w końcu chodzi równo.

Mam nadzieję że to załatwia sprawę i mam już po problemie. 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A mówiłem ze to bedzie to podpowiedź się przydała. I po sprawie  milego spokojnego śmigania fura

Edytowano przez alocet
  • Dzięki 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przegląda tę stronę.

  • Kto jest online   10 użytkowników, 0 anonimowych, 62 gości (Zobacz pełną listę)


Reklamy dla niezalogowanych


×
×
  • Utwórz nowe...

Ważna informacja

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team