KraQ Opublikowano 3 kwietnia 2022 o 21:10 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 kwietnia 2022 o 21:10 Cześć, Witam wszystkich serdecznie. Po przekopaniu internetów nie znalazłem rozwiązania problemu jaki się u mnie pojawił. Dlatego postanowiłem zapytać mądrzejszych od siebie 😊 W Octavii z 2015 roku mam Amundsena MIB2 (5Q0035874A). W menu miałem dostępny smartlink, ale po jego wybraniu pojawiał się komunikat o wykupieniu kodu u dealera. Postanowiłem sam zadziałać. Zgodnie z tutorialami najpierw zrobiłem upgrade do najnowszej wersji firmware, czyli MST2_EU_SK_ZR_P0253T. Następnie wgrałem patch SK_ZR_P0253T_FEC_ALL_CID_OFF_CP_OFF_SPORT_FIXED. Przez OBD11 włączyłem developer mode. Sprawdziłem na liście obsługiwanych kodów czy są: 00060900 oraz 00060400. Były. Kolejną czynnością było wrzucenie przez ODB11 kodów SWAP/FEC dla Android Auto i Preformance Monitor (wygenerowane w oparciu o VIN i VCRN). Teraz najciekawsze. Na liście kodów pojawiły się w aktualnych: 00060900 oraz 00060400. W menu Car jest opcja Sport i pojawił się Preformacne monitor, ale jest jakby okrojony (są trzy „zegary” które pokazują tylko „g” i jest laptimer, ale wygląda jakby się nie mieścił na ekranie i nie działa). 😳 W Smarrtlink nie pojawiło się android auto, ale mirrorlink (nie mam telefonu z tą opcją więc nawet nie mam jak sprawdzić czy działa). Co najlepsze nie włączałem mirrorlink. 🤨 I szczerze skończyły mi się pomysły, a najbardziej zależy mi na AA. Czy jest możliwość wgrania ponownie czystego firmware żeby zacząć od nowa? Jak wrzucam SD z ostatnim FW to nie chce zrobić upgrade bo jest ten sam co już jest wgrany. Już mam zaciemnienie bo wydawało mi się, że można jakoś wymusić. Pytanie dodatkowe: czy ta jednostka ma jeszcze jakieś dodatkowe funkcje które można uaktywnić (np.: DAB)? Z góry wielkie dzięki za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tkoczi Opublikowano 3 kwietnia 2022 o 21:20 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 kwietnia 2022 o 21:20 (edytowane) Właśnie datego nie każdy powinien się za to zabierać. Wrzuciłeś patch, który aktywował smart link z automatu więc swapa na android auto nie musiałeś wrzucać. Wejdź w 5f, adaptacje i aktywuj google gal, apple dio, rhmi - dzięki temu pojawi Ci się AA i Carplay w menu smart link. Co do wskaźników mocy dotknij ktoregos i przesuń w dol lub górę, powinno Ci zmienić na np temp oleju. Co do laptimera to pokaż zdjęcie jak to wygląda. Edytowane 3 kwietnia 2022 o 21:21 przez Tkoczi (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KraQ Opublikowano 3 kwietnia 2022 o 21:25 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 kwietnia 2022 o 21:25 Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę i przy okazji zrobię zdjęcie. A co tego że nie każdy powinien się za to zabierać. Cóż, każdy chyba może próbować i się uczyć. Robię to dla siebie, dla własnej satysfakcji. A że czasami nie wychodzi... Nie zjadłem wszystkich rozumów dlatego poprosiłem o pomoc i jestem Ci wdzięczny za wsparcie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KraQ Opublikowano 9 kwietnia 2022 o 09:30 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 kwietnia 2022 o 09:30 @Tkoczi, bardzo dziękuję, bo oczywiście wszystko działa jeśli chodzi o AA i CP. Natomiast jeśli chodzi o Performance monitor i laptimer, to wyglądają jak na załączonych zdjęciach. Jakby się "skin" nie dograł Laptimer mam wrażenie jakby był do ekranu o większej rozdzielczości i dlatego taki "ucięty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adie1989 Opublikowano 24 października 2024 o 11:32 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 października 2024 o 11:32 Witam mam takie pytanie jak zrobić to własnie Kolejną czynnością było wrzucenie przez ODB11 kodów SWAP/FEC dla Android Auto i Preformance Monitor (wygenerowane w oparciu o VIN i VCRN). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoplus Opublikowano 24 stycznia 2025 o 10:16 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 stycznia 2025 o 10:16 (edytowane) Witam Posiadam Skodę Octavię III i navigację Amudsen - MST2_EU_SK_ZR_PO353T. Którego Patcha użyć aby odblokować SmartLinka? Czy mogę zaktualizować oprogoramowanie wewnętrzne do nowszej wersji? Jeśli tak to skąd to pobrać? Działa mi łączenie z BT, Mogę słuchać muzyki z telefonu po BT, działa wybieranie głosowe komend - nie mam tylko w zasadzie Mirrorlinka. Edytowane 24 stycznia 2025 o 10:44 przez neoplus (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi