mcgagatek Opublikowano 3 września 2023 o 06:20 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 września 2023 o 06:20 (edytowane) Witam, Temat dotyczy skody Octavii 3 1.2 TSI 105km 2014r. W związku z tym że w ostatnim czasie zauważyłem, że podczas przyspieszania auto rozpędza się tak jakby "pulsacyjnie" postanowiłem na początek sprawdzić jak wygląda przepustnica i przy okazji ją wyczyścić. Po zdemontowaniu przewodu ciśnieniowego między przepustnicą i turbiną okazało się, że jest w nim sporo oleju. Podobnie pod zdemontowaną przepustnicą był olej. https://zapodaj.net/plik-KsO9MOBCVO Co może być przyczyną? Turbina, odma czy może jeszcze coś innego. Edytowane 3 września 2023 o 07:59 przez mcgagatek (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cliner Opublikowano 5 września 2023 o 19:58 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 września 2023 o 19:58 Według mnie przyczyny mogą być dwie.Pierwsza to słaba praca oryginalnej odmy,daje zbyt dużo oparów oleju do dolotu i IC jest zaolejony bardzo mocno.Dalej to już uwalona przepustnica i nagar w kolektorze.Druga opcja same turbo.Mam w moim 2.0TSI problem w odmą rozwiązany przez założenie customa Racingline z catch oil tank,ale tanio nie było.Przed tą opcją zrobiłem wymianę odmy na nową fabryczną z dołożonym Forge oil catch tank,ale to nie byłooptymalne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcgagatek Opublikowano 9 listopada 2023 o 21:26 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 listopada 2023 o 21:26 (edytowane) No tak z tym że montaż oil catch tanka nie rozwiązuje problemu poboru oleju, a mi właśnie na tym najbardziej zależy 😕 Edytowane 9 listopada 2023 o 21:27 przez mcgagatek (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi