fasonek Opublikowano 1 grudnia 2023 o 17:30 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2023 o 17:30 Hej, Jest to mój pierwszy post tutaj. Od niedawna mam Octavię (Mk4) z DSG i elektronicznym hamulcem ręcznym. Czy stojąc w korku ze skrzynią na pozycji "D" mogę wcisnąć przycisk hamulca ręcznego, żeby nie trzymać nogi na pedale cały czas. Logika mi podpowiada, że silnik wtedy jest rozłączony ze skrzynią i jest to jak najbardziej bezpieczne? Wiem, że jest jeszcze auto-hold który rozwiązuje ten dylemat, ale nie zawsze chcę go używać... Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytec Opublikowano 1 grudnia 2023 o 17:46 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2023 o 17:46 A czemu uważasz że Autohold to problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogibabu Opublikowano 1 grudnia 2023 o 20:05 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2023 o 20:05 Ja tak robię,że czasami używam ręcznego na światłach. Auto Holt mnie irytuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fasonek Opublikowano 1 grudnia 2023 o 20:17 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2023 o 20:17 On 12/1/2023 at 6:46 PM, voytec said: A czemu uważasz że Autohold to problem Nie jest problemem, ale jestem ciekawy czy moje założenia są poprawne, że można stojąc na D wrzucić ręczny i puścić hamulec bez obawy, że ślizga się sprzęgło / silnik walczy z hamulcem. Wiem, że jak ruszę (dodam gazu) to ręczny automatycznie puszcza i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytec Opublikowano 1 grudnia 2023 o 20:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2023 o 20:53 Różnica jest taka, że elektryczny ręczny puszcza chyba wolniej co zresztą czuć przy ruszaniu (jest taki lekki opór zanim zostaną uwolnione tylne koła). Jak ruszam z AH to nie ma takiego efektu. Ja mam AH włączone prawie zawsze. Czasem wyłączam podczas manewrów parkingowych. Jak np. muszę się wbić pomiędzy dwa auta a luz tylko kilkadziesiąt centymetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek004 Opublikowano 20 grudnia 2023 o 08:12 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 grudnia 2023 o 08:12 Ja tam w korku używam ACC i nie zajmuje się hamulcami, czasem tylko inicjuje ruszenie lekko naciskając na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi