Jump to content

Problem z zamkiem - wiązka drzwi kierowcy

mariush19

Recommended Posts

Witam

pacjent O3FL 2018 style.

od jakiegoś czasu słychać jakby zamek drzwi kierowcy zamykał tak szybko 2-3 razy, nie słychać takiego cyknięcia jak wszędzie tylko jakiś trrr terkocik

było to raz na 10 razy albo rzadziej. Ostatnio coraz częściej. Błędy sprawdzone:

65593 - Prze³¹cznik centralnego zamka
          B122D 29 [008] - Niewiarygodny sygna³
          Sporadyczny - Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów b³êdów
             Ramka zamro¿ona:
                    Stan b³êdu: 00000001
                    Priorytet b³êdu: 3
                    Czêstoœæ b³êdu: 12
                    Wew.licznik b³êdów: 243
                    Przebieg: 86749 km
                    Data: 2024.06.12
                    Czas: 06:22:21

65579 - Silniki centralnego zamka
          B122B 11 [008] - Zwarcie z mas¹
          Sporadyczny - Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów b³êdów
             Ramka zamro¿ona:
                    Stan b³êdu: 00000001
                    Priorytet b³êdu: 3
                    Czêstoœæ b³êdu: 44
                    Wew.licznik b³êdów: 244
                    Przebieg: 84299 km
                    Data: 2024.04.11
                    Czas: 15:04:36

Gdy już chciałem kupować nowy zamek to przypomniałem sobie o słynnej wiązce w drzwiach kierowcy. Zdjąłem kostę od słupka i przelotkę od drzwi. przy lekko wyciągniętej wiązce widać że czarna izolacja jest delikatnie jak łepek szpilki zadarta i widać fioletową otulinę kabla. Nic więcej nie udało się podejrzeć. Czy można tą harmonijkę jakoś zdjąć od kostki słupka? samej rurki nie mogłem ściągnąć a może można jakoś z obudową? skoro widać już naderwanie to pewnie w środku coś jest gorzej.Chciałbym jakoś naprawić to bez zdejmowania tapicerki bo mnie to przeraża trochę że zaraz coś połamię, chociaż doświadczenie jest bo w poprzedniej O1 zdejmowałem chyba 9 razy łącznie. Jeśli już dojdzie do zdejmowania tapicerki. Mam tu zdjęcie z youtube, czy przez tą okrągłą przelotkę wyjdzie bez problemu cała ta wiązka z tą harmonijką? Przeglądam internet kilka dni i nikt nie opisuje uszkodzonej wiązki w O3, wszystko inne starsze tak ale nie O3... Z góry dzięki za wszystkie porady

Drzwi.jpg

W dniu 24.09.2024 o 18:31, mariush19 napisał(a):

Nie widzę opcji edytuj, jeszcze nagrałem film

na samym początku jest te tryknięcie. Występuje przy zamykaniu tylko

Nie wiem jak działa w skodzie. Ale brzmi to jak problem el, tzn powiem na przykładzie altea xl. Podobny dźwięk i problem z otwarciem zamka czasami ok czasami nie. Ale po rozebraniu zamka problem był w silniczki otwierania, odłamała się jedną noga i czasami łączyło. Niestety nigdy nie otwierałem zamka w o3 ale stawiam że też są 2 silniczki zamykający i otwierający. Co do wiązki łatwo wtedy sprawdzisz np miernikiem czy puszcza impuls na zamek. Bo jak by z wiązka był problem to np przy otwartych drzwiach (ręcznie zaryglować, żeby samochód myślał że ma zamknięty zamek) kable się ułożą inaczej i pewnie zadziała normalnie. Tak szukałem problemu właśnie w Seacie ale w każdej pozycji drzwi problem był ten sam to otworzyłem zamek. 

Edited by mateo2558 (see edit history)

Dzięki za odpowiedź,

teraz czytam swoje wypociny i nie napisałem chyba bardzo ważnej rzeczy, po tym ciągnięciu tej wiązki i jej oglądaniu, to zamek zaczął zamykać normalnie bez trykania. Chyba z tydzień i znów się zaczęło. Pościskałem przez harmonijkę tą wiązkę i znów jest dobrze. Ale to może być przypadek.

Spróbuję testów na otwartych drzwiach jak radzisz.

W dniu 27.09.2024 o 13:44, mariush19 napisał(a):

Dzięki za odpowiedź,

teraz czytam swoje wypociny i nie napisałem chyba bardzo ważnej rzeczy, po tym ciągnięciu tej wiązki i jej oglądaniu, to zamek zaczął zamykać normalnie bez trykania. Chyba z tydzień i znów się zaczęło. Pościskałem przez harmonijkę tą wiązkę i znów jest dobrze. Ale to może być przypadek.

Spróbuję testów na otwartych drzwiach jak radzisz.

Wiesz już chyba po tym co sprawdziłeś czyli ruszanie i widać efekt rozbieralbym boczek. Stawiam że właśnie otwarte itp drzwi dadzą taki sam efekt jak już otrzymałeś. Brzmi to niestety jak problem z wiązka która pewnie słabo łączy(częściowo przetarty kabel) albo zwiera do masy itp. naszczescie w necie jest masa informacji jak bezpiecznie zdjąć boczek 🙂