Skocz do zawartości

Aktualizacja oprogramowania Skoda Octavia 4

Krzysiek1298J

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zaktualizować oprogramowanie infotainmentu w swojej wersji Octavii 4. Nie natknąłem się dotychczas na jakiś manual opisujący tą procedurę. Czy mógłbym Was prosić o wskazówki gdzie i czy w ogóle gdzieś takie oprogramowanie poza ASO jest dostępne? Wersje oprogramowania jakie mam obecnie w samochodzie wyglądają następująco:

20240908_162544.jpg

20240929_174517.jpg

20240929_174533.jpg

Znalazłem takie informacje na MIB Helper: https://mib-helper.com/index.php?train=MOI3_EU_SK_r7880L#details

Jakaś podpowiedź co dalej? Wygląda, że można podnieść do wersji 1803. Nie mniej jednak obawiam się czy nie powinno się aktualizować wersja po wersji, zamiast wykonywać od razu 1788 -> 1803.

• 4 tygodnie później...
W dniu 29.09.2024 o 19:40, Krzysiek1298J napisał(a):

I można bez obaw zrobić przeskok z 1788 do 1969 bez jakiejś wersji przejściowej?

Kolego a masz może linka do wersji 1969 ? Niestety ta z mibhelpera ma uszkodzony plik i przy wypakowaniu wyskakuje błąd crc. 
pozdro 

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
On 12/10/2024 at 11:34 AM, Markiz said:

Ogólnie najnowsza wersja jest 1985 i taka mam zainstalowana u siebie, jak będę miał chwilę czasu to napiszę post o aktualizacji, ewentualnie napiszę tutaj. Tak to wygląda u mnie. 

Skąd pobierałeś wsad?

EDIT

już nieaktualne

Edytowane przez Piterek (wyświetl historię edycji)

On 9/29/2024 at 8:24 PM, Krzysiek1298J said:

Trafiłem na coś takiego. Czy to może być właściwy firmware?

Sprawdziłem ten link i update poszedł bez problemu. Cała roboto to jakieś 40 min.

https://drive.google.com/drive/folders/1P3yHE1Gu7J0223mvYZTyNLW5Jh-jZA1o

Witam wszystkich i serdecznie pozdrawiam.

Moje auto to Octavia IV 1,5 TSI Style rocznik 2021 maj. Gwarancja przedłużona 4 letnia.  Miałem soft 1803. Niestety, co jakiś czas migały na VC wskaźniki temperatury płynu chłodzącego i poziomu paliwa. pojechałem z tym do ASO i wgrali mi soft 1941. Przez dwa - trzy tygodnie było  dobrze. Wskaźniki przestały migać i już nie migają, ale zaczęły się inne problemy. Co drugie - trzecie uruchomienie wyskakują błędy asystenta parkowania + wyjazdu z miejsca parkowania (informacja na pomarańczowo na VC -  "Awaria asystenta, asystent niedostępny itd". Co jakiś czas zaczął też wyskakiwać błąd front assists.  Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu było już bez błędów, ale tylko do następnego dnia . Od rana to samo. Ponadto auto samo zaczęło mi się łączyć z SOS, raz za granicą, a Laura jest kompletną wirtualną idiotką - włącza się sama bez pytania i obwieszcza np. "Nie mogę teraz odtworzyć twojej muzyki" "Nie mogę połączyć cię z kontaktem" i inne brednie. Pojechałem do ASO. Wgrali jakieś łatki w sterowniku czujników parkowania i coś tam jeszcze. Uspokoiło się na dwa dni. Potem znowu błąd, ale teraz rzadziej. Mają to zgłosić do producenta. Po podłączeniu laptopa w ASO widać, że auto oczekuje  w kolejce  na pobranie softu 1985, ale kiedy to nastąpi to oni nie wiedzą. Mówią, że trzeba czekać. Podobno oni nie dostają już plików update softu do pobrania na pendrive, tak jak było jeszcze niedawno, tylko auto samo pobiera sobie nawet takie wielkie aktualizacje. Rozumiem, że w związku z tym, że auto jest jeszcze prawie 5 miesięcy na gwarancji, to nie powinienem sam wgrywać tej aktualizacji do wersji 1985, bo gdyby się coś wykrzaczyło, to zapewne stracę gwarancję?  Możecie mi podpowiedzieć czy warto się w to bawić samemu i ryzykować, czy zostawić to na razie w rękach ASO i czekać co wymyślą?

Z góry dziękuję za konstruktywne propozycje.

Edytowane przez paulus60 (wyświetl historię edycji)

Tak, zgadza się. Dla VC wgrali osobny soft przy okazji wgrywania 1941 do Bolero (albo odwrotnie - przy okazji wgrywania softu do VC wgrali też wyzszy soft do jednostki). Po 3 i pół roku miałby paść akumulator? W Superbie II diesel  miałem od początku czyli od 2011 przez 10 lat do sprzedaży w 2021 roku ten sam aku i nie było z nim problemów. Nie chce mi się wierzyć.  Za 900 km mam przegląd to polecę im kontrolę akumulatora a nie tylko odfajkować na checkliście. Dzięki za odzew.