Jump to content

Brak kluczyka do haka w Skodzie Octavia III – co robić?

kubzal

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Mam Skodę Octavię III kombi 4x4 z oryginalnym hakiem do przyczepy. Nigdy wcześniej go nie używałem, ale ostatnio chciałem go zamontować. Zajrzałem do instrukcji i zauważyłem, że brakuje mi kluczyka, który jest potrzebny do zamontowania haka w gnieździe (zdjęcie z instrukcji pokazuje, jak ten kluczyk wygląda).

Czy ktoś z Was wie, co mogę w takiej sytuacji zrobić?

Czy można dokupić sam kluczyk w ASO? Jeśli tak, ile to może kosztować?

A może da się obejść bez tego kluczyka i jakoś poradzić sobie inaczej?

Czy w najgorszym wypadku trzeba kupić cały nowy hak?

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i wskazówki. Dzięki z góry! :)

image.png.1a40594a612c7614a62c0e4b2086dc08.png

Temat przerabiałem jak kupiłem swój oryginalny używany hak z zablokowanym zamkiem . Na rączce od haka obejrzyj dobrze od dołu masz gumową zaślepkę wbij w nią jakiś szpikulec i wyjmij ją , pod nią masz gwint na śrubę M4 , wkręć jakąś dobrą śrubę ( twardą ) i wyciągnij a raczej wybij ją ) to jest sworzeń co trzyma całą rączkę razem z zamkiem na ośce haka . Po zdjęciu masz już dostęp do zabezpieczenia co trzyma zamek ( wkładkę ) po usunięciu go ( odchyleniu takiego czarnego plastiku ) zamek wyjdzie . Nowy zamek z dwoma kluczami  to około 60 zł patrz znany portal aukcyjny lub nawet zapytaj w ASO , ja wtedy dałem coś koło 55 zł a było to rok temu .

Tu masz film jak się zabrać do tego :

Edited by wojtenio (see edit history)

Numer w ASO to EEA 770 011 cylinderek zamka z kluczykiem

EEA 770 011.jpg

Samego kluczyka nie dokupisz , pytałem o to wcześniej w ASO . Tak na szybko jak byś chciał go używać na już to po wyjęciu bębenka hak możesz wpinać i wypinać bo nie masz tylko zabezpieczenia jego , ale jest ryzyko że mogą go ukraść , chyba że za każdym razem będziesz chować kule po użyciu .