Joniec Posted April 24, 2025 at 07:23 AM Report Share Posted April 24, 2025 at 07:23 AM (edited) Rozglądam się za nowym autem na firmę, ale nie jestem przekonany, czy iść w leasing czy wynajem długoterminowy. Nie zależy mi na wykupie – po 2-3 latach chcę po prostu oddać auto i ewentualnie wziąć inne. Nie jestem typem, co się przywiązuje do czterech kółek. Pytanie: czy ktoś z was przerabiał najem i może się podzielić plusami/minusami? W leasingu już byłem, ale niekoniecznie chcę znowu iść tą drogą. Edited April 24, 2025 at 07:25 AM by Joniec (see edit history) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejjko Posted April 26, 2025 at 06:27 AM Report Share Posted April 26, 2025 at 06:27 AM Leasing miałem, najem też, więc powiem tak: jeśli nie planujesz wykupu i chcesz po prostu jeździć – najem robi robotę. Jedna faktura miesięcznie i masz spokój: ubezpieczenie, serwisy, przeglądy, opony – wszystko ogarnięte. Nie musisz pamiętać o niczym. Ale wiadomo, to nie auto „Twoje”, więc zero sentymentów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtad Posted April 28, 2025 at 05:10 AM Report Share Posted April 28, 2025 at 05:10 AM Ja bym Ci polecił po prostu zobaczyć, jak to wygląda w praktyce – np. na stronie Master1. Nie mówię, że to najlepsza firma świata, ale mają dobrze rozpisaną ofertę. Możesz sam sobie przeliczyć, ile wyniesie miesięczna rata przy różnych przebiegach i długościach umowy. Widać, co jest w cenie – a zazwyczaj jest tam już OC, AC, serwis, opony, nawet auto zastępcze. Warto rzucić okiem, żeby mieć porównanie – szczególnie jeśli wcześniej siedziałeś tylko w leasingu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joniec Posted April 28, 2025 at 08:40 AM Author Report Share Posted April 28, 2025 at 08:40 AM No właśnie o to mi chodzi. Leasing był OK, ale miałem sytuację, że musiałem na szybko ogarniać naprawę po stłuczce – i z miejsca tydzień bez auta, pełno papierów. Jak to wygląda przy najmie? Oddajesz auto – i co? Szukają dziur, rys, przetarć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denistar Posted April 29, 2025 at 09:51 AM Report Share Posted April 29, 2025 at 09:51 AM Tu jest tak: są firmy, które się czepiają każdej rysy, ale większość – w tym ci więksi – ogarnia to z głową. Jest coś takiego jak norma zużycia. Rysa od klucza czy przetarcie na kierownicy to nie powód do doliczania kosztów. Jak nie rozwalisz błotnika albo nie oddasz auta w błocie po szyby, to nie powinno być problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejjko Posted April 30, 2025 at 06:06 AM Report Share Posted April 30, 2025 at 06:06 AM Z tym oddaniem auta – w najmie najważniejsze, żeby nie olać tematu i nie liczyć, że „jakoś to będzie”. Lepiej przed końcem umowy obejrzeć auto, ewentualnie coś podmalować, ogarnąć małe naprawy samemu. Tanio, szybko, bez ich narzutów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtad Posted April 30, 2025 at 10:10 AM Report Share Posted April 30, 2025 at 10:10 AM Też bym dodał – najem to nie jest rozwiązanie dla kogoś, kto chce auto "dla siebie", robić mody, wrzucać gwint i felgi 19''. To usługa – masz auto, płacisz, korzystasz, oddajesz. Zero stresu, ale też zero zabawy. Jak Ci pasuje taka filozofia, to najem naprawdę jest ciekawą opcją Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtad Posted May 2, 2025 at 06:51 AM Report Share Posted May 2, 2025 at 06:51 AM (edited) Przynajmniej tak mi się wydaje Edited May 2, 2025 at 06:51 AM by Jamtad (see edit history) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joniec Posted May 2, 2025 at 10:57 AM Author Report Share Posted May 2, 2025 at 10:57 AM No to wygląda, że pasuje – ja auta nie traktuję jak skarbu narodowego. Ma jeździć, być wygodne i działać. Dzięki za wszystkie konkretne odpowiedzi – sprawdzę sobie jeszcze dokładnie tę stronę Master1, bo wygląda sensownie. Jak będzie wyglądało OK w liczbach, to chyba nie ma co się męczyć z leasingiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denistar Posted May 2, 2025 at 11:36 AM Report Share Posted May 2, 2025 at 11:36 AM A jak masz księgową, to zapytaj też, co dla Ciebie korzystniejsze pod kątem kosztów. Wiem, że niektórym najem się lepiej rozlicza, innym leasing – wszystko zależy od formy działalności i VATu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejjko Posted May 2, 2025 at 11:48 AM Report Share Posted May 2, 2025 at 11:48 AM I pamiętaj: najem to też nie tylko nowe auta. Są firmy, które mają używki z kilkuletnim przebiegiem, a nadal w bardzo dobrym stanie – i wtedy raty potrafią być dużo niższe. Znowu – Master1 coś takiego pokazuje, więc tam też możesz popatrzeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joniec Posted May 2, 2025 at 01:22 PM Author Report Share Posted May 2, 2025 at 01:22 PM Dobra, przekonaliście mnie – nie tyle do samego najmu, co do tego, żeby temat poważnie sprawdzić. Wejdę dziś wieczorem na stronę, przeliczę to wszystko i pogadam z księgową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts