Skocz do zawartości

Najem długoterminowy czy leasing?

Joniec

Rekomendowane odpowiedzi

Rozglądam się za nowym autem na firmę, ale nie jestem przekonany, czy iść w leasing czy wynajem długoterminowy.
Nie zależy mi na wykupie – po 2-3 latach chcę po prostu oddać auto i ewentualnie wziąć inne.
Nie jestem typem, co się przywiązuje do czterech kółek.

Pytanie: czy ktoś z was przerabiał najem i może się podzielić plusami/minusami?
W leasingu już byłem, ale niekoniecznie chcę znowu iść tą drogą.

Edytowane przez Joniec (wyświetl historię edycji)

Leasing miałem, najem też, więc powiem tak:
jeśli nie planujesz wykupu i chcesz po prostu jeździć – najem robi robotę.
Jedna faktura miesięcznie i masz spokój: ubezpieczenie, serwisy, przeglądy, opony – wszystko ogarnięte.
Nie musisz pamiętać o niczym. Ale wiadomo, to nie auto „Twoje”, więc zero sentymentów.

Ja bym Ci polecił po prostu zobaczyć, jak to wygląda w praktyce – np. na stronie Master1.
Nie mówię, że to najlepsza firma świata, ale mają dobrze rozpisaną ofertę.
Możesz sam sobie przeliczyć, ile wyniesie miesięczna rata przy różnych przebiegach i długościach umowy.
Widać, co jest w cenie – a zazwyczaj jest tam już OC, AC, serwis, opony, nawet auto zastępcze.
Warto rzucić okiem, żeby mieć porównanie – szczególnie jeśli wcześniej siedziałeś tylko w leasingu.

No właśnie o to mi chodzi.
Leasing był OK, ale miałem sytuację, że musiałem na szybko ogarniać naprawę po stłuczce – i z miejsca tydzień bez auta, pełno papierów.
Jak to wygląda przy najmie? Oddajesz auto – i co? Szukają dziur, rys, przetarć?

Tu jest tak: są firmy, które się czepiają każdej rysy, ale większość – w tym ci więksi – ogarnia to z głową.
Jest coś takiego jak norma zużycia.
Rysa od klucza czy przetarcie na kierownicy to nie powód do doliczania kosztów.
Jak nie rozwalisz błotnika albo nie oddasz auta w błocie po szyby, to nie powinno być problemu.

Z tym oddaniem auta – w najmie najważniejsze, żeby nie olać tematu i nie liczyć, że „jakoś to będzie”.
Lepiej przed końcem umowy obejrzeć auto, ewentualnie coś podmalować, ogarnąć małe naprawy samemu.
Tanio, szybko, bez ich narzutów.

Też bym dodał – najem to nie jest rozwiązanie dla kogoś, kto chce auto "dla siebie", robić mody, wrzucać gwint i felgi 19''.
To usługa – masz auto, płacisz, korzystasz, oddajesz.
Zero stresu, ale też zero zabawy.
Jak Ci pasuje taka filozofia, to najem naprawdę jest ciekawą opcją