Jump to content

Seria usterek przy odpalaniu po dłuższym postoju

Kejt

Recommended Posts

Witam, 

dotyczy - skoda octavia 3

po dłuższym postoju 1-2 dni, przy pierwszym uruchomieniu pojawia się na wyswietlaczu seria usterek, tj. usterka esc, usterka regulacji reflektorów, usterka układu start-stop, funkcja hamowania podczas manewrowania obecnie niedostępna, ograniczenie działania hamulców, usterka wskaźnika ciśnienia w oponach, sygnalizacja przy parkowaniu niedostępna. 

Po zgaszeniu auta i ponownym jego uruchomieniu usterki znikają. 

Akumulator sprawdzony i sprawny. 

Ktoś się orientuje, jaka może być przyczyna? 

Pozdrawiam i z góry dziękuję 🙂 

Edited by Kejt (see edit history)

• 2 weeks later...

U mnie takie cyrki były po odłączeniu akumulatora lub jego wylądowaniu gdy napięcie spadło poniżej jakiegoś poziomu. Mam jakiś pobór lewy który w ciągu kilku dni potrafi mi wydoić prawie cały akumulator a jeżeli auto postoi dłużej to do zera.  Po tym wystarczyło auto odpalić i przejechać dosłownie 100- 200 m po czym wszystkie komunikaty kasowały się. Rozmawiałem z moim mechanikiem i on twierdzi że to jest norma i standard W tych samochodach tak się dzieje. Sprawdź dobrze akumulator oraz ładowanie. Wino leży prawdopodobnie gdzieś po stronie elektryki.

• 2 weeks later...

Według mnie musi być jakiś problem z akumulatorem lub poborem prądu. Takie rzeczy jak opisałeś dzieją się tylko w wypadku gdy zostanie odłączony akumulator lub napięcie spadnie poniżej minimalnej wartości. Czy wymieniałeś już akumulator? Jeżeli tak to czy była zrobiona adaptacja po wymianie? I najważniejsze jaki masz założony akumulator?