Skocz do zawartości

Kodowanie Canton Sound System

Komand1306

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak w temacie postu. Interesuje mnie czy ktoś się już z tym bawił.

Mam już 2 lata mojego szkodnika i powiem szczerze że w poprzedniej OII jakość nagłośnienia był o niebo lepszy. To że O3 nie ma wygłuszenia i wszystko trzeszczy i drży to już niestety się męczę jakiś czas, Ale że niby ekskluzywny sound system gra jak Kaseciak w Golfie 2 to już trochę przesada.

Tylne głośniki nisko tonowe w drzwiach wogóle nie są słyszalne / aktywne . Podczas testowania w VCDS głośniki są przetestowane pomyślnie i je słychać, ale podczas odtwarzania muzyki ledwo je słychać. Nawet przykładając ucho bezpośrednio do głośnika.

I nie ,nie jest to kwestia ustawienia systemu. Obojętnie jak jest ustawiony sound surround te dwa głośniki grają bardzo słabo , a raczej wcale.

Już szukałem co nieco po sieci wontków odnośnie tego zagadnienia , ale nic konkretnego nie znalazłem.

Właśnie to nie jest wina ustawień w urządzeniu infotainment tylko podejrzewam kwestia kodowania samego sound system.

A itak u mnie nie ma różnicy jak wyreguluję dźwięk i z jakiego go źródła odtwarzam. Efekt jest ten sam. Głośniki nisko tonowe w drzwiach tylnych grają cicho.

• 2 tygodnie później...

Doszedłem do senna problemu .

W Bajcie 7 był zaznaczony bit 0 i 2 . to jest kanał 9 i 10 (lewy i prawy tylny głośnik basowy) , a ma być bit 1 i 3 

bait     7                   
bit0-- left rear bass   channel 9 HT
bit1-- left rear bass   channel 9 TT
bit2-- right rear bass  channel 10 HT
bit3-- right rear bass  channel 10 TT
bit4-
bit5-- center           channel 11 TT 
bit6-
bit7-

Różnica w HT i TT, z tego co wyczytałem to różnica w częstotliwościach .

• 5 miesięcy temu...

Szczerze mówiąc to cały system gra jak radio jamnik z lat 90. Badziewie . Ale największą winą tego jest oszczędność podczas produkcji. Zero wygłuszenia i nie przemyślane zaprojektowanie drzwi . Gdy dasz głośniej to słychać jak drży wszystko w drzwiach a zwłaszcza plastikowy dekiel serwisowy dla szyby. W O2 był kawał wytłaczanej blachy mocowany na nitach i tam nie miało prawa nic drgać,  a w O3 polecieli po taniości i wszystko skrzypi i drga. A co odnośnie do poprawy po kodowaniu. To tylne głośniki faktycznie teraz grają głośniej,  a raczej mówiąc chalasuja głośniej. Co do kodowania to musisz mieć interface. Najlepiej VCDS-a , w tym programie przynajmniej są opisane bity który co jest. Mam też obdeleven ale ten program tak szczere jest bardziej do zabawy niż do diagnostyki. 

U mnie w rs 2024 w ogole nie gra. Basu nie ma wcale. Sąsiad kupił kodiaka i tam w porównaniu do mnie to słychać ładnie muze i mozna posłuchać. Dlatego zastanawiam sie czy oby ten system Canton to taki sam w każdym samochodzie czy cos innego? 

Hehe bo to już O 4 a tam jeszcze bardziej polecieli w taniość. A tak szczerze ja się zastanawiam który mądry wymyślił sobie że w samochodzie potrzebny jest surround sound??? W domu ok gdzie siedzisz te kilka metrów od głośników,  ale w aucie??? Najlepiej dla odsluchu wydaje mi sie system quad stereo 4.1