Jump to content

Prolem multimedia


andrewp

Recommended Posts

Mam Octavie 3 z 2015 roku. Kupiłem ja kilka dni temu z kończącego się leasingu w firmie. Samochód miał zamontowany lokalizator GPS firmowy. Mieli fachowcy do mnie podjechać, aby to wymontować, ale stwierdziłem że sam to zrobię. Znalazłem ten lokalizator GPS na radiem (wyświetlaczem). Wypiąłem go i zakończyłem temat. Miałem info od naszego flotowca że kable do lokalizatora są wlutowywane równolegle, więc wystarczy wypiąć lokalizator i nie trzeba przerabiać kabli - wtyczki magą zostać i nie będą przeszkadzały.

Po jakimś czasie potrzebowałem gdzieś jechać. Wsiadam do samochodu a po przekręceniu kluczyka nie włącza się radio. Zdziwiłem się, włączyłem go ręcznie i zaczęło działać. Jadąc samochodem zadzwonił do mnie telefon i nie miałem połączenia z zestawem, również się zdziwiłem co jest. Zacząłem podejrzewać że jest to związane z wypięciem tego lokalizatora. Dodatkowo nie działa antena GPS do nawigacji, nie znajduje położenia oraz nie ma wskazań danych samochodu na wyświetlaczu dotykowym, czyli nie pokazuje średniego spalania.

Wróciłem do domu i stwierdziłem, że muszę podpiąć z powrotem ten lokalizator. Po podpięciu nadal nie działają powyższe funkcje. Patrzyłem na sposób podłączenia kabli do tego lokalizatora GPS, ale rzeczywiście sygnały są brane równolegle, więc wypięcie/wpięcie lokalizatora nie powinno mieć wpływu na działanie tych systemów.

Ma cie pomysł co mogło się stać. Był to zbieg okoliczności i padł mi jakiś moduł od tech multimediów, czy może coś banalnego?

Link to comment
Share on other sites

Lepiej znajdź dobrego elektromechanika albo ASO. @rrobert by to lekko ogarnął jakby miał czas.

Mi do O2 FL tak dzbany zamontowali w ASO chiński alarm, że jak padł to auta odpalić nie szło a bajzel w kablach był taki, że elektromechanik pół dnia lutownicą i materiałową taśmą to łatał.

Link to comment
Share on other sites

Napiszę kilka słów o powyższym problemie jako zamknięcie tematu.

Nie dawało mi to spokoju, chodź na jutro byłem umówiony z ASO. Rozebrałem jeszcze raz jednostkę multimedialną ze schowka.
Oglądałem wszystkie wiązki kabli, sprawdzałem połączenie itd. Nagle patrzę a na jednej z wiązek dwa urwane kable. Najprawdopodobniej fachowcy od GPSu, którzy zakładali go, chcieli podłączyć się do tej wiązki i nacięli izolację, ale najwyraźniej za mocna. Jak stwierdzili że dostęp do lutowania jest kiepski to zostawili to i przenieśli się za radio. Więc jak ostatnio wyciągałem tą jednostkę, szukając modułu GPS, to musiały się kabelki całkowicie urwać.

Polutowałem i wszystko śmiga.

Więc pab567 miałeś całkowitą rację że komunikacja CAN straciła się. Brawo Ty :):):) Ta podpowiedź mnie mobilizowała do szukania jakiegoś szkopułu.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

Ta strona używa ciasteczek aby dawać najlepszą jakość korzystania ze społeczności Octavia.team