mateusz877w Opublikowano 3 listopada 2019 o 19:39 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 listopada 2019 o 19:39 Witajcie Panie i Panowie, pacjent: Octavia RS245, kwiecień 2019, przebieg 9400km. Po czwartkowej wymianie opon z letnich na zimowe (opony nówki Pirelli) w jednym z Warszawskich ASO Skody zauważyłem, w zasadzie dopiero dzisiaj po przejechaniu w trasie ok. 400km, że mam bardzo delikatnie krzywo kierownicę. Doprecyzowując: ustawiając ją idealnie prosto (wg. mnie idealnie prosto), auto lekko zjedzie na prawo. Zatem utrzymując idealnie prosty tor jazdy jest bardzo delikatne odchylenie w lewo. Na początku myślałem, że może to efekt "autostradowy", tj. lekkiego nachylenia powierzchni jezdni w stronę pobocza, ale później jadąc wolniej w korku raczej utwierdziłem się w przekonaniu, ze delikatne skoszenie jest. Czy miałem to na letnich? Chyba nie, ale głowy uciąć sobie nie dam. Zatem pytanie jest? Czy wymiana opon może być tego przyczyną? Czy ew. poczekać jeszcze na jakieś nazwijmy to "ułożenie się nowych opon"? Czy walić prosto do ASO? Jeśli tak to prosić o ustawienie kierownicy lub geometrię, posiłkując się ostatnią wymianą opon u nich? Będę wdzięczny za podpowiedzi. A może ktoś sam przerabiał taki temat? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Opublikowano 3 listopada 2019 o 19:47 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 listopada 2019 o 19:47 Geometria przy wymianie opon nie powinna się zmienić. Chyba że im auto spadło z podnośnika. Sprawdź sobie ciśnienie czy wszędzie jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz877w Opublikowano 3 listopada 2019 o 20:01 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 listopada 2019 o 20:01 auto na pewno nie spadło 🙂 ciśnienie dzisiaj sprawdzałem na Shellu i zrobiłem wszędzie 2.4...zgodnie z etykietą na klapie wlewu. Sprawdzę jeszcze na innej stacji, może ten ciśnieniomierz był jakiś wadliwy...Dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi