Skocz do zawartości

Głośniki w drzwiach

xszymx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zauważyłem ze jest różnica w głośności głośnika tego dużego w drzwiach. Czym to może być spowodowane ? W radiu ustawiałem na centralne ale tez max na prawy przód i lewy przód i jest znacząca różnica. Tak jakby wgl basu nie było i jest ciszej od strony kierowcy 

• 3 miesiące temu...

Cześć, 

Podbijam temat. U mnie cała lewa strona jak zrobię balans na lewo to słychać przód i tył tylko głośniki wysokotonowe. Prawa jest ok. Co może by  powodem? 

Jak macie przy takim ustawieniu?

20240110_092732.thumb.jpg.5b83a0bde3e6ebbdf9f0ae577ab36734.jpg

W dniu 17.01.2024 o 02:34, Bandini napisał(a):
W dniu 16.01.2024 o 16:05, vbe napisał(a):
W OIII nawet jak masz zamknięte szyby to woda leje się na głośniki, dlatego te fabryczne mają "daszki"

... a w której się nie leje woda na glosniki?

Sprawdzałem tylko w OIII

Sprawdzałem tylko w OIII
We wszystkich samochodach woda się leje do środka drzwi tylko kwestia jak odpływa. Miałem Forda, BMW, Seata lało się dobrze. Mam Skodę, VW też się leje, ale w niczym to nie przeszkadza. W Mondeo było słabo i woda znajdowała wejście do środka na wycieraczkę. Reszta samochodów w środku kabiny suchutka, ale w drzwi naturalnie woda wpływa i wpływała jak należy.
  • Dzięki 1

• 1 miesiąc temu...

gra przód i tył jak jest balans na lewo. 

wracając do wody - po wymianie glosnikow i uzyciu tych samych kołków woda zaczeła wchodzić do środka przy duzych i intensywnych opadach.

Woda leje się przez kołki mimo uszczelki, woda wchodzi też do środka przez śruby które mocują tapicerkę - foto poniżej

image.png.ca31cc998b0dbd9cf23e9b4ec0cfc711.pngimage.png.a6203183e895a7e1443f44ba3165bd4b.png

wniosek - brać nowe kołki, stosować jakiś klej do gwintów lub inne uszczelnienie śruby. 

wa - oryginalne głośniki mają odrobinę daszku w środka i odpływ wody z powrotem do wnętrza drzwi. Każde inne dystanse tego nie mają.  znalazłem i zastosowałem takie cóś z aliex:

image.png.35339952c287c87f078c90e47e8bf4cf.png

daszek nad głośnik, woda powinna wrócić do wnętrza drzwi (mam nadzieję). Trzeba go dopasować/skrócić żeby szyba się bez problemu opuszczała.

i jeszcze jeden patent który można zastosować - od wewnątrz drzwi tam gdzie wchodzą kołki przymocować odrobinę maty by spływająca z góry woda omijała te nieszczęsne kołki tapicerki. 

image.png.8927c70de8a22e779b8cffa0dccc1783.png

kołek wejdzie ale jest od góry osłonięty matą alu.

3 drzwi poprawiłem, zostały ostatnie kierowcy ..

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Raczej glosniki do wymiany będą. Na razie nic nie robiłem. Albo wymienisz wszystkie na lepsze albo dokupić i wymienić na oryginały. 

Edytowane przez Blejk (wyświetl historię edycji)

Kupiłem 4 nowe oryginalne głośniki w serwisie, matę butylową i nic więcej. Nie miałem problemów aby wymienić głośniki, nie trzeba nawet kupować tych plastikowych nitów, małym śrubokrętem wciśniesz trzpień plastikowy do środka i jak wyjmiesz głośnik to wyciągniesz z drzwi i możesz użyć ponownie do przymocowania nowego głośnika, pół dnia zabawy z wygłuszeniem i po robocie.

• 1 rok później...

Hejka

Pany możecie mi z wyborek jakie glosniki kupic do drzwi w O3(2015),wiem jaki rozmiar ,ale nie mam pojęcia jakie kupic.

Edytowane przez domin3112pl
Dopisanie (wyświetl historię edycji)