Skocz do zawartości

Dołożenie grzanej kierownicy oraz zmiana foteli

arturw90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem użytkownikiem Octavi IV w wersji ambition. Samochód służbowy,  więc nie miałem możliwości konfiguracji. 

Chciałbym doposażyć samochód w ogrzewaną kierownicę. Rozumiem, że potrzebuję grzanej kierownicy, taśmy airbagu, modułu kierownicy? Czy coś jeszcze?

Grzaną kierownice i taśmę airbagu wydaje mi się, że kupię bez znajomości numerów (ikonka grzania na kierownicy oraz miejsce w taśmie, w które można dopiąć przewody z grzania). Gorzej ma się sprawa z modułem kierownicy? Czy ktoś ma może numery?

Dodatkowo czy ktoś sprawdzał rozstaw foteli między octavia III a IV? Chciałbym wrzucić fotel z OIII RS do OIV. Czy to możliwe?

• 2 tygodnie później...

Chyba podszedłem do tematu zbyt lekceważąco. 
Kostka do taśmy zmieniona, piny przełożone i niby działa ale coś poszło nie tak.

Kierownice kupiłem wraz z przyciskiem ACC i modułem 5E3 959 542 ukrytym w kierownicy. Po jej włożeniu z pozycji samochodu nie mam dostępnego tempomatu, front assit, systemu start stop, oraz błąd zgłasza grzana kierownica. 
Po podłączeniu OBD eleven problem występuje w silniku (problem z komunikacją z kolumną kierowniczą), gateway (wykryto dodatkową instalacje), adaptiv cruise control sensor (brak ustawień bazowych), central electrics (błąd grzania kierownicy, kolumny kierowniczej oraz  program monitoring) i na koniec moduł klimatyzacji (błąd otrzymanych danych).

Kierownica gdy włożę bezpiecznik grzeje cały czas. Gdy w OBD eleven zmienię long conding w module klimatyzacji to po naciśnięciu klawisza grzania pojawia się menu z 3 stopniowym zakresem ale błąd ogrzewania wciąż zostaje. 

Czy moduł w kierownicy 5E3 959 542 wpływa na te błędy? Zauważyłem, że nie występuje on w samochodach z grzaną kierownicą ale bez ACC.
Sądziłem, że przycisk ACC może być na kierownicy, a wystarczy nie aktywować ACC. Chyba jednak byłem w błędzie. 

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich Kolegów i Koleżanki i dziękuję za przyjęcie na forum.

Odgrzewam temat wymiany fajery. Mam taki sam plan jak arturw90. Pacjent to Octavia IV Active 2023. Kiera już zamówiona z grzaniem. Trafiła się używka za 99 i żal było nie brać 😄

Prośba do arturw90 i rrobert, o szczegółowe opisanie co potrzeba. Oczywiście kierownicę i poduchę sam odkręcę i przykręcę. Chodzi mi o kupno/przerobienie wiązki i kodowanie VCDS.

Zamówiona kierownica ma też przyciski do ACC. 

Możecie krok po kroku to opisać jak przełożyć. Ewentualnie jak ogarnąć te piny do zasilania?

Z góry dziękuję za pomoc

Koledzy, czyli mam kierownicę z panelem sterowania i pełnym okablowaniem oraz wiązką. Na tym zdjęciu jest czarna listwa, którą można wyjąć z kierownicy. Czy montując kompletną kierownicę z wiązką i panelem do kolumny kierowniczej, musze poza kodowaniem coś jeszcze wymienić/dorobić? 

1.jpg

3.jpg

• 1 miesiąc temu...

Ludziska,

Chciałbym dołożyć sobie TJA i grzaną kierownicę, z tego co widzę to koledze się udalo z pomocą tu na forum. Czy jest szansa żeby dać jakiś szczegółowy opis ewentualnie fotorelacje ?
Kierownicy jeszcze nie mam ale szukam.

Będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Osobiście zdjęć nie robiłem bo w sumie dość prosta sprawa 
Na pewno potrzebujesz:

Kierownica z grzaniem
Taśma z możliwością wpięcia przewodów z grzania 
Kostka do taśmy od strony kolumny kierowniczej 
Dwa kawałki przewodów aby dociągnąć do skrzynki bezpieczników 

Jeden przewód idzie do masy, drugi do odpowiedniego miejsca w skrzynce. W zależności od tego jak bardzo ładnie ma to wyglądać tak dużo trzeba rozebrać plastików. Następnie dwa przewody w odpowiednie miejsce w kostce. Wymieniamy starą kostkę na nowa z przerzuceniem pinów w odpowiednie miejsca. Przygotowaną kostkę podpinamy do taśmy, a do taśmy kierownice. W zależności z jakiego auta jest taśma parę rzeczy może nie działać poprawnie. 
Następnie trzeba znaleźć kogoś kto ma możliwość użycia kodu SFD i przypisania odpowiednich funkcji.

Generalnie wszystko do znalezienia w sieci. Zarówno schemat instalacji jak i zdjęcia z montażu. 

Edytowane przez arturw90
Rozszerzenie opisu (wyświetl historię edycji)

• 8 miesięcy temu...
W dniu 3.03.2024 o 22:34, arturw90 napisał(a):

Osobiście zdjęć nie robiłem bo w sumie dość prosta sprawa 
Na pewno potrzebujesz:

Kierownica z grzaniem
Taśma z możliwością wpięcia przewodów z grzania 
Kostka do taśmy od strony kolumny kierowniczej 
Dwa kawałki przewodów aby dociągnąć do skrzynki bezpieczników 

Jeden przewód idzie do masy, drugi do odpowiedniego miejsca w skrzynce. W zależności od tego jak bardzo ładnie ma to wyglądać tak dużo trzeba rozebrać plastików. Następnie dwa przewody w odpowiednie miejsce w kostce. Wymieniamy starą kostkę na nowa z przerzuceniem pinów w odpowiednie miejsca. Przygotowaną kostkę podpinamy do taśmy, a do taśmy kierownice. W zależności z jakiego auta jest taśma parę rzeczy może nie działać poprawnie. 
Następnie trzeba znaleźć kogoś kto ma możliwość użycia kodu SFD i przypisania odpowiednich funkcji.

Generalnie wszystko do znalezienia w sieci. Zarówno schemat instalacji jak i zdjęcia z montażu. 

Musiałem się trochę wstrzymać z projektem ale chce już temat zakończyć. 
TJA/TA ogarnąłem i działa perfekcyjnie, zostało mi tylko to grzanie. 

Taśmę mam, kostkę też mam. To co muszę jeszcze zrobić to przełożyć kostkę i podłączyć te dwa kabelki do masy  oraz skrzynki bezpieczników i właśnie potrzebuje pomocy przy tych dwóch kabelkach. Nie wiem w które dokładnie miejsce podłączyć do skrzynki bezpieczników. Jeśli ktoś by był tak uprzejmy i udzieli instrukcji dla wolniejszych 😀będę wdzięczny. 🙂

• 1 miesiąc temu...
W dniu 6.11.2023 o 12:30, arturw90 napisał(a):

Kierownica grzana dołożona dzięki pomocy @rrobert, za co bardzo dziękuję. 

Wszystkie błędy po poprawnej konfiguracji modułów nie występują. Do konfiguracji modułów potrzebny kod SFD.

Część powiec mi jak ogarniać grzanie kierownicy 

Potrzebujesz :

- Kierownice z grzaniem

- taśma kierownicy z możliwością podłączenia grzania

- zmiana kostki 16 pin na 14 pin

- 2 dodatkowe kable

- aktywacja VCDS/OBD11

Edytowane przez m4ki (wyświetl historię edycji)