peen Opublikowano 2 kwietnia 2025 o 17:15 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 kwietnia 2025 o 17:15 Część, chciałem się Was poradzić która wersja O4 jest ciekawsza do codziennego użytku? 1. Czy może O4 RS, czy może jedna 204 KM Sportline 4x4? 2. Do jakiego wyposażenia Sportline lub RS warto dopłacić a które sobie lepiej darować? 3. Co z tym DCC? Bo słychać już jakiś czas że dudni w kabinie mocno i niby poprawili, ale nie mam jak sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek01 Opublikowano 6 kwietnia 2025 o 10:50 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 kwietnia 2025 o 10:50 Cześć, Ja świeżo kupiłem octavie IV 1.5 150KM selection z matrixami i jestem szczerze zadowolony. Lubię sobie depnąć, a ta ma niecałe 9 do setki, więc przyzwoicie jak na stan dróg i możliwości. Jak chcesz od świateł do świateł to zmień kraj, bo samochód w zupełności w tej wersji wystarczy. Spalanie w trasie z tempomatem na poziomie 5L z 110 na blacie, przy pracy na 2 gary. W porównaniu z tym, co było kilka lat temu w standardach wyposażenia przeskok i tak jest ogromny, więc taki zwykły selection z matrixami lub od razu edition 130 będzie wystarczający. Wszystko zależy od stylu jazdy, zapotrzebowania tj. Dzieci (rolety przeciwsłoneczne z tyłu) acc do tras itp. Oceń sam, do czego potrzebujesz auto, w jakich warunkach będziesz je wykorzystywać i dopiero potem myśl o wersji i dodatkach. Wydawanie naście czy dziesiąt tysiecy PLN, by się pochwalić grzanymi fotelami z tyłu jak się jest np. samotnym jest czystym szukaniem akceptacji i budowania ego, więc zacznij od przejrzenia katalogu co chciałbyś mieć, bo wykorzystasz to w takiej i takiej sytuacji x razy w tygodniu i wtedy będziesz wiedzieć, co potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peen Opublikowano 6 kwietnia 2025 o 16:38 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 kwietnia 2025 o 16:38 Dzięki za uwagi. Fajnie, że piszesz o tym aby się zastanowić co potrzeba a czego nie. Lubię gadżety i tak na prawdę z konfiguratora chciałbym chyba wszystko 😄 (poza webasto). Dlatego pytam, czy ktoś dokupił np. DCC, ale nie jest zadowolony bo ma problemy z hałasem, albo okazuje się, że nie czuć dużej różnicy i nie warto dopłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek01 Opublikowano 6 kwietnia 2025 o 17:05 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 kwietnia 2025 o 17:05 Jeżeli budżet pozwala to jak najbardziej 🙂 tylko np. Kodiaq ma elektryczne fotele w standardzie itp to może warto spojrzeć na to, co mają inne modele w podstawie Mi wystarczy edycja 130 i taką udało mi się znaleźć (bez ACC) z dodatkiem w postaci zagłówków z funkcją spania (bardzo fajna opcja) I rolety przeciwsłoneczne na tylne szyby. Nie są jakoś wybitnie dopasowane do auta i w pelni zaciemniajace, ale ładnie się prezentują 🙂 co mogę doradzić jak bedziesz odbierał auto to pojedź sobie od razu tego samego dnia na stację diagnostyczną (bo podczas odbioru nie zajrzysz) a tam mogą się pokazać różne cudeńka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peen Opublikowano 6 kwietnia 2025 o 18:14 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 kwietnia 2025 o 18:14 Obawiam się że w Kodiaq, Karoq będzie głośniej niż w sedanie a cisza w kabinie to dla mnie priorytet. Długo już jeździsz swoją? Jak oceniasz jakoś złożenia w środku? Jak hałasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek01 Opublikowano 6 kwietnia 2025 o 19:19 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 kwietnia 2025 o 19:19 Na pewno będzie głośniej niż w octavii, bo ma większe opory, ale może pakiet dźwiękochłonnych szyb coś zdziała? Dopiero odebrałem i zawiozłem od razu na detailing, ale z trasy jak jechałem to jestem bardzo zadowolony. Wygłuszenie na dobrym poziomie, muzyka również dobrze gra mimo, że nie jest to canton. Deska itp. Są miękkie, nic nie trzeszczy póki co. Jakosc złożenia oceniam na ten moment na bardzo dobry. Jedynie plastik na boczkach drzwi przy klamkach jest niskiej jakości (ten perforowany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berni Opublikowano 11 kwietnia 2025 o 09:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 kwietnia 2025 o 09:00 W dniu 6.04.2025 o 12:50, Arek01 napisał(a): Cześć, Ja świeżo kupiłem octavie IV 1.5 150KM selection z matrixami i jestem szczerze zadowolony. ... Witam wszystkich raz jeszcze. I pytanie do Arka. Kupiłem w styczniu 2.0 TDI 150 KM Selection. Matrixy, grzana przednia szyba, zwalniany hak... Nie mam chyba zbliżeniowego otwierania/zamykania auta. O4FL została owym FLem zubożona celem lekkiego zniechęcenia Niemców do Skody, bo sprzedaż VW spadała na korzyść Skody. Przykładem brak czujników otwierania/zamykania w tylnych drzwiach. Czy potwierdzasz brak zbliżeniowego otwierania? Czy jednak ja niezbyt ogarnięty i nie mogę tego namierzyć w menu? Pozdrawiam Forumowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek01 Opublikowano 11 kwietnia 2025 o 09:04 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 kwietnia 2025 o 09:04 Cześć, masz na myśli podejście do auta i samoczynne odryglowanie zamka i po odejściu samoczynne zamkniecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berni Opublikowano 11 kwietnia 2025 o 14:11 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 kwietnia 2025 o 14:11 Właśnie tak. Przyznam, dość pobieżnie szukałem, ale nie znalazłem. Na innym wątku forum ktoś napisał, że miał to w domyśle zablokowane, ale ustawił i działa mu elegancko. Ja, niestety nie widzę tago w ustawieniach. A przydało by się. Albo źle szukam, albo FL. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark666 Opublikowano 11 kwietnia 2025 o 15:30 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 kwietnia 2025 o 15:30 W dniu 11.04.2025 o 11:00, Berni napisał(a): Witam wszystkich raz jeszcze. I pytanie do Arka. Kupiłem w styczniu 2.0 TDI 150 KM Selection. Matrixy, grzana przednia szyba, zwalniany hak... Nie mam chyba zbliżeniowego otwierania/zamykania auta. O4FL została owym FLem zubożona celem lekkiego zniechęcenia Niemców do Skody, bo sprzedaż VW spadała na korzyść Skody. Przykładem brak czujników otwierania/zamykania w tylnych drzwiach. Czy potwierdzasz brak zbliżeniowego otwierania? Czy jednak ja niezbyt ogarnięty i nie mogę tego namierzyć w menu? Pozdrawiam Forumowiczów! Odebrałem Skodę w poniedziałek, co do czujników w tylnych drzwiach nie wiem, ale otwieranie i zamykanie zbliżeniowe działa, trzeba zmienić w ustawieniach - standardowo jest wyłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek01 Opublikowano 12 kwietnia 2025 o 06:35 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 kwietnia 2025 o 06:35 Hej, U mnie octavia 1.5 tsi 150km (kurczak na poduszce powietrza, napis skoda, nie śkoda na klapie bagażnika. Automatyczne otwieranie i zamykanie jest domyślnie wyłączone i działa na odległość około 4-5m. Można dodatkowo włączyć sobie opcje włączania świateł przy zbliżaniu (nie mówię tu o coming/leaving home) By znaleźć te opcje trzeba wejść w: Ustawienia pojazdu (lewa gorna ikonka auta) nastepnie pojazd przejechac 3 razy w prawo az trafimy na otwieranie i zamykanie (na zewnatrz) i tam to jest. Otwieranie, zamykanie drzwi nie działa z tylnych drzwi Dodatkowo można właśnie tam w opcjach włączyć sobie elektrycznie zwalnianą półkę bagażnika (sama się zwinie, przy otwieraniu bagażnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade Opublikowano 20 kwietnia 2025 o 18:16 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 kwietnia 2025 o 18:16 Potwierdzam, trzeba w opcjach ustawić otwieranie i zamykanie automatyczne po podejściu/odejściu od auta bo domyślnie jest wyłączone i dodatkowo sygnał dźwiękowy zamykania jak coś też mogę ustawić. Przy podchodzeniu też światła włącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deeper77 Opublikowano 23 kwietnia 2025 o 05:28 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 kwietnia 2025 o 05:28 W dniu 2.04.2025 o 19:15, peen napisał(a): Część, chciałem się Was poradzić która wersja O4 jest ciekawsza do codziennego użytku? 1. Czy może O4 RS, czy może jedna 204 KM Sportline 4x4? 2. Do jakiego wyposażenia Sportline lub RS warto dopłacić a które sobie lepiej darować? 3. Co z tym DCC? Bo słychać już jakiś czas że dudni w kabinie mocno i niby poprawili, ale nie mam jak sprawdzić. Cześć, ja w piątek odebrałem wersję O4FL Sportline z silnikiem eTSI 1.5 150KM DSG7. Muszę przyznać, że do dynamicznej jazdy taki silnik jest idealny na miasto jak również w trasy bo ma ACT i ten silniczek elektryczny. Co do wyposażenia, ma wszystko co Selection 130 plus kilka innych dodatków (np. felgi 18" i czarny grill i napisy, obniżone o 15mm zawieszenie itp.) i może w porównaniu do 190KM lub 265KM którymi jeździłem na jazdach testowych jest nieco mniej zrywne ale to i tak bardzo dynamiczna fura. Mam też O3 1.4 150KM 2015 w manualu i naprawdę jest progres jeśli chodzi o wykończenie wnętrza (z małymi wyjątkami), wyposażenie w standardzie oraz hałas w kabinie (sportline ma klejone szyby). W standardzie jest też dużo ciekawych funkcji, oraz ambilight czy otwieranie bagażnika machnięciem nogą, czy automatycznie chowane lusterka lub obsługa bezkluczykowa. Oczywiście każdy ma różne potrzeby ale mogę śmiało polecić O4FL w wersji SPORTLINE eTSI 1.5 bo jest to autko bardzo uniwersalne, z dynamicznym lekko sportowym wyglądem, współczesnymi funkcjami oraz elastycznym silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagetto Opublikowano 24 kwietnia 2025 o 08:29 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 kwietnia 2025 o 08:29 (edytowane) @Deeper77 więcej miejsca z przodu jak w O3 jak jedziesz w dwie osoby? Nie stukacie się łokciami? Edytowane 24 kwietnia 2025 o 08:29 przez dagetto (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deeper77 Opublikowano 24 kwietnia 2025 o 09:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 kwietnia 2025 o 09:00 (edytowane) W dniu 24.04.2025 o 10:29, dagetto napisał(a): @Deeper77 więcej miejsca z przodu jak w O3 jak jedziesz w dwie osoby? Nie stukacie się łokciami? Może nie tyle co w superb/passat ale jest optycznie jakby więcej miejsca, nie stukamy się łokciami, bo podłokietnik należy do kierowcy 🤪 Edytowane 24 kwietnia 2025 o 09:00 przez Deeper77 (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark666 Opublikowano 24 kwietnia 2025 o 09:26 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 kwietnia 2025 o 09:26 W dniu 2.04.2025 o 19:15, peen napisał(a): Część, chciałem się Was poradzić która wersja O4 jest ciekawsza do codziennego użytku? 1. Czy może O4 RS, czy może jedna 204 KM Sportline 4x4? 2. Do jakiego wyposażenia Sportline lub RS warto dopłacić a które sobie lepiej darować? 3. Co z tym DCC? Bo słychać już jakiś czas że dudni w kabinie mocno i niby poprawili, ale nie mam jak sprawdzić. Od 2 tygodni jeżdżę Sportline 4x4 i dla mnie to lepsza opcja niż RS, po skodzie RS i Focusie ST, wybrałem 4x4. Ani skoda ani focus nie dawały rady na mokrym, nie wspominam już o warunkach zimowych, czasami z 3 mógłbym ruszać a i tak trakcji nie było. Przy 4x4 depczesz i auto idzie , jeżdżę trzecim samochodem 4x4 i innego napędu nie chce, spalanie trochę większe, ale trakcja nieporównywalna. Co do wyposażenia to kwestia subiektywna, wziąłem inne felgi, szyby wyciszające - robią robotę, system grający i inne bajery, ale dla każdego cos innego jest ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacoda Opublikowano 12 czerwca 2025 o 05:48 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2025 o 05:48 Witam, jestem nowy i planuje w tym miesiącu jeszcze zamówić O4 w wersji sportline 4x4 Zastanawiam się nad zamówieniem wersji 2 litrowej 204 KM i dołożeniem DCC. Słyszałem jednak różne opinie, trafiłem na filmiki gdzie ludzie narzekają na stukanie zawieszenia w czasie jazdy. Macie z tym jakieś doświadczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peen Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:07 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:07 Chyba najlepszym wyborem będzie przejechanie się takim samochodem. Popytaj w salonie lub na forum, może ktoś jest w okolicy kto by Cię przewiózł i sam zobaczysz na ile to jest ok dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacoda Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:11 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:11 W dniu 12.06.2025 o 08:07, peen napisał(a): Chyba najlepszym wyborem będzie przejechanie się takim samochodem. Popytaj w salonie lub na forum, może ktoś jest w okolicy kto by Cię przewiózł i sam zobaczysz na ile to jest ok dla Ciebie Mam zamiar sprawdzić to w salonie i podpytać, ale często takie "kwiatki" wychodzą po jakimś czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek01 Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:17 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:17 (edytowane) Wszystko zależy gdzie jeździsz i jak jeździsz. Jak robisz jakiś off Road, po górach, nieutwardzonych drogach to 4x4 byłby ok. Jeśli jest to miasto, trasa i wakacje to po co 4x4. Co do wersji sportline to już kwestia upodobań, co byś tam chciał mieć i co użyjesz. Bo mieć wszystko fajnie, ale czy warto? Jak masz taki budżet to czemu skoda? Co do stukania to mi nic nie stuka, nie puka. Póki co jeździ się naprawdę komfortowo. Auto mam 2msc. Poczekaj, od listopada zaczynają się wyprzedaże. Może coś złapiesz fajnego Edytowane 12 czerwca 2025 o 06:20 przez Arek01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacoda Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:29 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:29 W dniu 12.06.2025 o 08:17, Arek01 napisał(a): Wszystko zależy gdzie jeździsz i jak jeździsz. Jak robisz jakiś off Road, po górach, nieutwardzonych drogach to 4x4 byłby ok. Jeśli jest to miasto, trasa i wakacje to po co 4x4. Co do wersji sportline to już kwestia upodobań, co byś tam chciał mieć i co użyjesz. Bo mieć wszystko fajnie, ale czy warto? Jak masz taki budżet to czemu skoda? Co do stukania to mi nic nie stuka, nie puka. Póki co jeździ się naprawdę komfortowo. Auto mam 2msc. Obecnie mam Seata Ateca z 2021 1.5 150 KM i napęd na ośkę często się ślizga na mokrym. Zmiana na 2.0 to też za sprawą problematycznej skrzyni/sprzęgła w 1.5. Miałem już wymieniane sprzęgło na gwarancji i dostałem informację z serwisu. że to częsta przypadłość tych skrzyń DQ 250 montowanych w 1.5. Dlaczego skoda, jakoś mi wpadła w oko. Samochód brany na firmę, więc koszta się przydadzą 😉 Ateca jest ok, ale wysokość sprawia duże szumy, dlatego zmiana na coś niższego. Przebiegi to 3/4 dni miasto i reszta trasa. Dlatego cisza jest wskazana. Myślałem o zmianie na Terramara, ale ma mniejszy bagażnik niż obecny samochód. Octavia tu wygrywa. Francuzy z silnikami 1,2 odpadają, koreańczyki też odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek01 Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:45 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:45 A myślałeś może o chińczyku jak na firmę? Podobno bezpieczniejsze niż tutejsze, a mają full opcje. A cupra leon combi? U mnie mają na firmę skody octavie i narzekają na automatyczne skrzynie biegów (1.5). Ja mam manual i jest git. Jedyne, co mnie mocno irytuje w manualu to umiejscowienie kratek nawiewu. Są naprzeciwko gałki i skierowane prosto biją po rękach, a skierowane do góry mają ograniczony przepływ, bo są częściowo zasłonięte przez przyciski pod ekranem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacoda Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:54 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2025 o 06:54 W dniu 12.06.2025 o 08:45, Arek01 napisał(a): A myślałeś może o chińczyku jak na firmę? Podobno bezpieczniejsze niż tutejsze, a mają full opcje. A cupra leon combi? U mnie mają na firmę skody octavie i narzekają na automatyczne skrzynie biegów (1.5). Ja mam manual i jest git. Jedyne, co mnie mocno irytuje w manualu to umiejscowienie kratek nawiewu. Są naprzeciwko gałki i skierowane prosto biją po rękach, a skierowane do góry mają ograniczony przepływ, bo są częściowo zasłonięte przez przyciski pod ekranem. Znam 2 przypadki chińczyków, gdzie czekają na części po drobnej kolizji, jeden dostał informacje, że poczeka około 6/8 miesięcy (samochód niestety musi stać w serwisie). Drugi uszkodził tylną lampę i kazali mu zakleić taśmą i czekać. W przypadku samochodu na firmę, który musi jeździć to opcja z serwisem na kilka miesięcy odpada. Miałem poprzedniego leona i było spoko, ale wersja kombi odpada. Ateca ma prawdopodobnie tą samą skrzynię w 1.5 co octavia i dlatego chcę wersję 2.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi