kubala Opublikowano 14 listopada 2016 o 18:46 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 listopada 2016 o 18:46 Witam, jestem w trakcie montażu kierownicy MF z superba 2 (specjalnie pisze z małej po tym jak zostałem potraktowany na tym forum) do mojej Octavii 2 FL. Jeśli jest ktoś już po takim zabiegu to proszę o konsultacje. Części składowe to: - kierownica z oznaczeniem 5L0 (Yeti, superb 2), - poduszka do kiery, wiązka kiery 5JA 971 584 (oryginalan z superba 2), - manetka wycieraczek wymieniona na taką bez przycisków do kompa 1K0 953 519 H, - moduł kierownicy 1K0 953 549 CH. Po montażu działa lewa strona, czyli sterowanie radiem z funkcją mute (czyli wszystko), klakson działa. Nie działa prawa strona (pewnie dlatego że nie ma maxidota który jeszcze leży na warsztacie), tak że nie mam narazie możliwości sterowania kompem i brak podświetlenia przycisków kiery. Oczywiście wszystko zakodowane (raczej dobrze) w module kierownicy. Powiedzcie czy czegoś nie namieszałem i na razie tak powinno być. Zastanawia mnie ten brak podświetlania. Czy wiązka powinna być przerobiona pod O2 FL (ponoc ma zostac oryginal z s2) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1bizkit Opublikowano 14 listopada 2016 o 19:34 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 listopada 2016 o 19:34 Z tego co gdzieś czytałem powinno sie wymienić touchpad pod guzikiem żeby to współgrało z O2. Powiedz tak z ciekawości ile ciebie ta przeróbka wyszła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubala Opublikowano 14 listopada 2016 o 19:55 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 listopada 2016 o 19:55 jeśli jest kierownica z superba czy Yetii to przyciski powinny śmigać (choć nie sprawdziłem do tej pory ich oznaczenia). Jeśli kupisz kierownice z Octavii III o ozn. 5E0 to na pewno nie będzie działać. Kierownice kupiłem na alle... za 250 z przesyłką (raczej okazja bo kiera naprawdę igła), poduszka olx 220 z przesyłką (używana widac, ale może być, na alle... możesz kupić za 130 nową zasklepkę oryginalną i masz poduchę nówkę), wiązkę dostałem z poduchą, manetka z alle... 30 z przesyłką i moduł kiery to już ali..... 190 z przesyłką nówka ( ok. 20 dni oczekiwania ). Stara kiera trójramienna z poduchą (jak na fotce) zestaw trudno dostępny więc może wyjdę na 0 :)) Co do kierownic z superba czy Yetii są dużo tańsze niż trójramienna MF do O2 fl (praktycznie niedostępna, ewentualnie z łopatkami, jak się pojawi to cena w granicach 600 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubala Opublikowano 25 listopada 2016 o 17:13 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 listopada 2016 o 17:13 (edytowane) Witam kolegów, licznik maxi dot już w skodzince, po kilku próbach kodowania prawa strona kierownicy MF ruszyła, ale dalej problem z podświetleniem. Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim, jeśli wszystko śmiga to komponenty dobre. Czy coś uwalone w kierownicy. Macie jakieś pomysły? Edytowane 25 listopada 2016 o 17:13 przez kubala (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubala Opublikowano 14 grudnia 2016 o 19:07 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 grudnia 2016 o 19:07 Witam, dla zainteresowanych kierownica już w pełni śmiga. niestety pasuje tylko z Superb 2 i Rapida i część z Yetii. Przyciski w tych kierownicach występują z oznaczeniem: Superb 2 - 5E0919719E, F,G (działają na pewno E i F, G ?) Rapid - 5E0919719E, F Yeti - 5E0919719E, F, L, M (działają E i F, L też działa poza podświetleniem, M ?) Czyli szukać tylko E (bez przycisków telefonu) lub F (z przyciskami telefonu) i będzie OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadDeb Opublikowano 18 maja 2017 o 06:27 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 maja 2017 o 06:27 (edytowane) Cześć Kubala, Fantastyczna robota. Zacząłem zbierać części i mam już kierę 5L0 z wiązką. Teraz poduszka. Manetki nie potrzebuję bo mam O2FL Ellegance z MaxiDot (2012 rok) więc jest co trzeba. Wydaje się, że modułu kierownicy nie muszę wymieniać skoro mam wersję Maxi. Stara kierownica to multifunkcja ale bez sterowania bluetooth. Dane zainstalowanego modułu kierownicy: Steering wheel (J527) Labels: 5K0-953-569.clb Part No SW: 5K0 953 521 BN HW: 5K0 953 569 E Według WikiRoss jest to: Control Module Part Number Variant Steering Angle Sensor MFD CCS/ACC MFSW AT 5K0-953-569-E Highline No Yes Yes Yes Yes Co do samej poduszki, może być dowolna (O3/fabia/s3/itp) czy jednak preferowana jest z Rapida/S2fl/YetiFL ? Z góry dzięki za info. Edytowane 18 maja 2017 o 19:17 przez RadDeb (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pab567 Opublikowano 22 maja 2017 o 05:35 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 maja 2017 o 05:35 Dowolna podszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubala Opublikowano 23 maja 2017 o 08:30 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 maja 2017 o 08:30 Tak poducha dowolna do tego modelu kiery, trójramiennej czy czteroramienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadDeb Opublikowano 24 maja 2017 o 14:15 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 maja 2017 o 14:15 (edytowane) Już zamontowane. Faktycznie poducha dowolna. Jeden mały szczegół dla potomnych. W roczniku 2012 moduł kierownicy wygląda zupełnie inaczej niż w wersji z 2009. Modułu 1K0 953 549 CH niestety nie da się zamontować. No foto widać różnicę w stosunku do już zainstalowanego modułu 5K0. Co ciekawsze adaptacja to tylko jeden check box. Po pierwszym odpaleniu pojawia się błąd układu stabilizacji ale wystarczyła krótka jazda i po sprawie. Jeszcze raz ukłony w stronę Kubali. Pewnie szukałbym starej wersji kiery a tak mam wersję a la O3. A zupełnie przypadkiem zgrały się czarna lakierowana listwa na kierownicy z dekorem na dopiero zamontowanym Amundsenie MIB \/ Edytowane 24 maja 2017 o 17:42 przez RadDeb (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompow Opublikowano 7 czerwca 2017 o 12:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 czerwca 2017 o 12:00 A czy taki zestaw przed fl zatrybi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSOIIFL Opublikowano 26 lipca 2017 o 15:37 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 lipca 2017 o 15:37 Prosiłbym Was o konkretne opisanie jakich elementów z kodami muszę szukać aby wymienić kierownicę na nowy typ z MF mam o2 FL z 2011 r. Elegance, kierownice mam 4 ramienną z MF bez Bluetootha. z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konradw9 Opublikowano 9 października 2018 o 18:12 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 października 2018 o 18:12 Dnia 2016-11-25 at 18:13, kubala napisał: Witam kolegów, licznik maxi dot już w skodzince Witam wszystkich serdecznie. To jest mój pierwszy wpis na forum. Piszę z zapytaniem o wymianę licznika. Posiadam Octavię II FL w wersji Classik i chciałem dołożyć sobie komputer. Na razie wymieniłem moduł kierownicy HIGH, czujnik skrętu wraz z manetkami pod komputer i tempomat (jako komplet). Zegary mam 1Z0920803B i posiadam już nowe Maxi dot. I zmierzam do pytania. Przed wymianą licznika chciałem zgrać eeprom ze starego licznika i skopiować na nowy licznik (żeby zachować immo i stan licznika). Posiadam VAG-K Can Commander 3.6 ale nie chce mi się połączyć z licznikiem. Łączę się przez CAN High 2.0. Łączę się z 01Motor ale z 07Kombi już nie mogę uzyskać połączenia. Mam też Fabię (2005r) i nie mam problemu z połączniem 07Kombi. Czy macie jakieś pomysły? Czy VAG-K Can Com3.6 nie obsługuje Octavii II 2009. Cytuję kolegę Kubala, jak skopiowałeś immo i stan licznika do nowych zegarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSOIIFL Opublikowano 10 października 2018 o 12:59 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 października 2018 o 12:59 @RadDeb to powiedz mi cos. mam O2FL z 2011, podobnie jak u ciebie mam kiere z MF bez zestawu głośnomówiącego ( bluetooth ) z MAXI dotem, to moduł kierownicy trzeba wymieniać czy wystarczy ten jaki tam siedzi?? bo juz nie rozumiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konradw9 Opublikowano 10 października 2018 o 17:29 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 października 2018 o 17:29 Zgodnie z tym wykazem: http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Steering_Wheel_Control_Module_Versions ja miałem Lowline więc musiałem wymienić. Obsługa MF jest już z High więc jak masz MF to masz moduł High. Ja mam golasa więc wymieniłem moduł i całego pająka i zatrzymałem się na liczniku bo nie chce mi cię Commander połączyć. Z tego co czytam to jest właśnie do 2006 więc czym mogę skopiować eeprom z licznika? Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilSOIIFL Opublikowano 30 listopada 2018 o 12:07 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 listopada 2018 o 12:07 a wiązkę kierownicy tez muszę wymieniać czy zostaje stara? ktoś może wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew20 Opublikowano 15 maja 2024 o 18:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 maja 2024 o 18:00 Cześć, wiem że stary temat ale może ktoś podpowie. Dołożyłem kiere ze skody Yeti z oznaczeniem E na końcu czyli tą najbardziej kompatybilną, moduł CH z alli i wszystko działa ale jest jeden mankament. Klawisze next i previous dzialają na odwrót. Ktoś miał z tym styczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cisu Opublikowano 22 maja 2024 o 15:54 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 maja 2024 o 15:54 Matthew20 jakie dokładnie masz oznaczenie tej kierownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew20 Opublikowano 23 maja 2024 o 18:25 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 maja 2024 o 18:25 (edytowane) Takie mam przyciski 5E0919719F Kiera nie ma znaczenia raczej 😉 Edytowane 24 maja 2024 o 12:07 przez Matthew20 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi